Dünya İlk göz nakli

İlk göz nakli

11.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada ilk kez tam göz nakli, New York Üniversitesi’nde yapıldı. Uzmanlar, naklin körlük tedavisinde umut ışığı olduğunu söyledi.

İlk göz nakli

‘Kan akışı iyi durumda’

Haberin Devamı

ABD’de New York Üniversitesi’ne bağlı Langone Health Tıp Merkezi’nde dünyanın ilk tam göz nakli gerçekleştirildi. Elektrik akımına kapılarak yüzünün büyük kısmını ve sol gözünü kaybeden eski asker Aaron James’e (46) ölen bir kişinin yakınlarının bağışladığı bir göz nakledildi. Tam göz naklinin, kısmi yüz nakli sırasında yapıldığı belirtildi. James’in yeni sol gözüyle görüp göremeyeceği henüz bilinmiyor. Bazı uzmanlar gözün hızla kuruyacağını söyledi. James sol göz kapağını açtığında, nakledilen ela renkli gözün kendi mavi renkli gözü kadar canlı olduğunu gören doktorlar ise “Kan akışı iyi, reddedilme belirtisi yok” dedi.

‘Körlüğün tedavisinde büyük adım’

Nakledilen gözün, şu anda göz siniri aracılığıyla beyinle iletişim kuramadığı bildirildi. Doktorlar, “Göz sinirlerindeki iyileşmeyi hızlandırmak için donörün kemik iliğinden aldığımız kök hücreleri de James’in göz sinirine enjekte ettik” dedi. Nakli yapan ekibin başkanı Dr. Eduardo Rodriguez, “Görmeyi geri getireceğimizi iddia etmiyoruz. Ama buna yaklaştığımıza şüphem yok” diye konuştu. Günümüzde görme kayıplarına karşı kornea (gözün önündeki şeffaf doku) nakli, yaygın yapılıyor. Ancak bu kez gözün tümü nakledildi. Bunun körlüğün tedavisinde büyük bir adım olduğu ifade edildi.