Dünya İmparator tahttan çekiliyor

İmparator tahttan çekiliyor

09.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Japonya’nın 82 yaşındaki İmparatoru Akihito, yaşı ve sağlık sorunları nedeniyle görevini yerine getirmesinin artık zor olacağını açıklayarak, tahtı bırakmak istediğinin sinyalini verdi

İmparator tahttan çekiliyor

Daha önce kalp ameliyatı geçiren ve prostat kanseri teşhisi koyulan Akihito, kamuoyu önünde yaptığı açıklama, “Fiziksel durumumun gittikçe kötüleştiğini göz önüne aldığımda, şu ana kadar yaptığım gibi tüm varlığımla devletin sembolü görevini yerine getirmemin zorlaşmasından endişeleniyorum” dedi. Japon yasaları, imparatorun görevi bırakmasına yönelik bir hüküm içermiyor. Bu sebeple Akihito’nun “emekliye” ayrılması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Akihito’nun tahttan çekilebilmesi ve yerine 56 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Naruhito’nun geçebilmesi için İmparatorluk İç Hukuku’nun revize edilmesi gerekiyor. Akihito’nun ardından tahta geçmesi planlanan Veliaht Prens Naruhito’nun bir kız çocuğu bulunuyor. Yalnızca ailenin erkek bireylerinin imparator olabildiği ülkede, cinsiyet konusunda değişim yapılması da gündemde. Uzmanlar, ailedeki erkek nüfusu göz önüne alındığında, mevcut veraset sisteminin gelecekte güvenilir olmadığı görüşünde.

Haberin Devamı

Yeni imparatoriçe 15 yıldır depresyonda

Japonya’da İmparator Akihito’nun tahtı bırakma talebi gözleri Veliaht Prens Naruhito’ya çevirdi. 56 yaşındaki Naruhito’nun Oxford ve Harvard eğitimli eski diplomat eşi Masako Owada, doğumdan sonra geçirdiği stres kaynaklı depresyon sebebiyle 15 yıldır tedavi görüyor. Naruhito, Masako’nun hastalığıyla ilgili imparatorluk düzenini suçlamıştı. 15 yıldır nadiren kamu önüne çıkan Prenses Masako’nun erkek çocuk dünyaya getiremediği için depresyona girdiği belirtiliyor.