Dünya İngiliz şirketin iflası Türk acentelerini de vurdu

İngiliz şirketin iflası Türk acentelerini de vurdu

16.09.2008 - 15:40 | Son Güncellenme:

.

İngiliz şirketin iflası Türk acentelerini de vurdu

LONDRA'da turizm sektöründe hizmet veren Türk firmaları, İngiltere'nin en büyük üçüncü tur operatörü ‘XL'in iflası ardından büyük sıkıntı yaşıyor. Türk yolcuların Türkiye'yi ziyaretlerinde kısıtlama yoluna gittiğini belirten turizm acenteleri, İngiltere ekonomisinin sektöre darbe vurduğunu tutunmak için büyük çaba harcadıklarını ifade ediyor.
İngiltere'nin en büyük üçüncü tur operatörü XL'in iflası ardından firma ile çalışan birçok turizm acentesi darboğaza girdi. Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Londra’da Türkiye’ye paket turlar satan turizm şirketleri iflasın eşiğine getirdi. 2.5 milyon yolcu taşıyan İngiltere'nin en büyük üçüncü tur operatörü ‘XL'in iflası Türkiye’ye paket turlar hazırlayan ve bu şirketin koltuklarını satın alan birçok firmayı direkt etkiledi. Bir kuzey Londra firması olan Travel Turkey de kısa süre önce seferlerini durdurduğunu açıkladı. Özellikle Türkiye'ye yolcu taşıyan Travel Turkey'in bütün tatillerini iptal ettiği bildirmesi, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Stoke Newington’da şok yaratırken, şirketin Türk olan sahiplerinin apar topar Türkiye’ye döndüğü belirtildi.
Travel Turkey'den bilet alan yolcuların sigorta kapsamında oldukları için mağdur kalamayacaklarını belirten Londra’da faaliyet gösteren bir başka turizm acentesi sahibi olan Murat Eser, son yıllarda Türkiye’ye olan turların azalma gösterdiğini, batan komşularının da ‘XL'in iflasından etkilenerek faaliyetlerini durdurduğunu belirtti. Kendilerinin de son yıllarda büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Eser, yakında daha fazla Türk firmasının da Londra'da iflas etmesinin kaçınılmaz olacağını, İngiltere ekonomisinin kötü gidişinin her sektöre darbe vurduğu gibi turizm sektörünü de etkilediğini açıkladı. Yine Londra'da faaliyet gösteren ‘Alternative Travel' sözcüsü Murat Yüksel de, Londra'daki Türkler'in alım gücünün her yıl düştüğünü anlatırken “Geçen yıllarda, dini bayramlar hariç Türkler yılda birkaç kez ailelerini ziyarete gidiyordu. İngiltere'deki kriz nedeniyle ve turizm sektörünün yaşadığı ani iflaslarla kişiler artık seyahatlerinde kısıtlama yoluna gittiler. Biz de sektörde tutunmak için alternatif tatillere yöneldik. Son yıllarda Antalya’ya golf turizmine yöneldik. Golf meraklılarını Türkiye’ye çekmeye çalışıyoruz bu da işlerimize ivme kazandırdı” diye konuştu.