Dünya İngiltere’de kaos büyüyor

İngiltere’de kaos büyüyor

30.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Brexit sonrası ortaya çıkan TIR şoförü eksikliği ve oluşan tedarik zinciri krizi, her geçen gün daha kötü bir hal alıyor. Ordunun birkaç gün içinde devreye gireceği açıklandı.

İngiltere’de kaos büyüyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışıyla (Brexit) ortaya çıkan ancak pandemi dönemindeki kapanmalar sayesinde “göze batmayan” tedarik zinciri krizi daha da sıkıntılı bir hal alıyor.

Haberin Devamı

İngiltere, İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, ülkede ağır vasıta sürücülerinin sayısının yetersiz olması nedeniyle devam eden yakıt tedariki sorununun aşılabilmesi için İngiliz askerlerinin birkaç gün içerisinde sürücü olarak göreve başlayacağını bildirdi. Kwarteng BBC’ye yaptığı açıklamada, “Sanırım insanlar, önümüzdeki birkaç gün içinde tanker filosu kullanan bazı askerleri görecekler” dedi.

İngiltere’de TIR ve kamyon şoförü eksikliğinden kaynaklanan tedarik sorunları kısa zamanda süpermarketlerde rafların boşalmasına, akaryakıt istasyonlarının kapanmasına neden olurken, rafinerilerden benzin istasyonlarına yakıt nakliyesinin aksaması nedeniyle geçen hafta sonundan bu yana ülkede benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar görülüyor. Ülkede mevcut nakliye aracı sürücüsü sayısının ihtiyaç duyulan rakamın 100 bin altında bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Teşekkürler, kalsın!’

Öte yandan sorunun çözümü adına Başbakan Boris Johnson tarafından ortaya atılan “geçici vize” formülünün başarıya ulaşması beklenmiyor. Brexit sonrası yaşanan TIR şöförü krizi için Johnson’ın ürettiği “5 bin yabancı sürücüye 24 Aralık’a dek 3 aylık vize formülü” Avrupalı emekçilerden rağbet görmedi.

İngiliz basınına konuşan Avrupalı şoförler, “teklifin değmeyeceğini” ifade etti. Independent’a konuşan Polonyalı bir şöför, “Teşekkürler, kalsın, sayın başbakan; bu fırsattan yararlanamayacağım. Sırf Britanyalılar tatillerini daha iyi organize etsin diye sadece üç aylığına Britanya’ya taşınmayı hiçbir şoför istemez” dedi.

Uzmanlar, ülkenin AB’den çıkışıyla birlikte, nitelikli çalışanların ülkelerine dönme yönünde bir eğilim gösterdiğini belirtiyor. Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre, İngiltere’de 2020 yılının başında 37 bin olan AB vatandaşı TIR ve kamyon şoförü aktif olarak hizmet verirken, bu sayı şu anda 24 bin 350’e gerilemiş durumda.

Balıkçılık krizi de hortladı

İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla Fransa ile ortaya çıkan balıkçılık krizi yeniden gündemde. Büyük Britanya’ya bağlı özerk Jersey Adası yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, 75 Fransız balıkçı gemisi için yapılan başvuruların reddedildiği belirtildi. Bu durum önümüzdeki günlerde İngiltere ile Fransa arasında gerilimin artmasına neden olabilir. Mayıs ayında yaşanan kriz esnasında iki ülke de bölgeye savaş gemilerini göndermişti.

Haberin Devamı

İngiltere’de kaos büyüyor

Kanser hastalarının randevuları ertelendi!

İngiltere’de TIR ve kamyon şoförü eksikliği nedeniyle oluşan akaryakıt tedarik sorununun, kanser hastalarının randevularının ertelemesine neden olduğu bildirildi. The Guardian’da yer alan habere göre, yakıt krizi nedeniyle başkent Londra’nın en büyük hastanelerinden University College Hastanesi’nde bu hafta randevularına gidecek çok sayıda kanser hastasına, “randevularının yeniden ayarlanması” gerektiği söylendi.

Sağlık veya eğitim gibi temel hizmetlerde görevli çalışanlara benzin istasyonlarında öncelik verilmesi çağrısında bulunuldu. Ancak Başbakan Boris Johnson akaryakıt krizi ortasında kilit görevdeki çalışanlara öncelik verilmeyeceğini açıkladı. Sağlık çalışanları da öncelikli erişim verilmedikçe hasta bakımının tehlikeye gireceği konusunda hükümeti uyardı.