Dünya İngiltere'de, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan kaynaklı nükleer tartışma

İngiltere'de, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan kaynaklı nükleer tartışma

30.07.2010 - 11:26 | Son Güncellenme:

.

İngilterede, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan kaynaklı nükleer tartışma

İran’ın nükleer silaha sahip olmasının Ortadoğu’da bir nükleer silahlanma yarışması başlatıp Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın da bu kampa katılmasından çekinen İngiltere’de, kendi nükleer caydırıcılığını sürdürüp sürdürmeme tartışması başladı.

BBC’nin haberine göre halen nükleer başlık taşıyan Trident denizaltılarına sahip olan İngiltere’de, bu denizaltıların yenilenmesi tartışması Savunma Bakanlığı ile Hazine’yi karşı karşıya getirdi.

Hazine, Trident denizaltılarını yenilemek üzere harcanacak 20 milyon sterlinin Savunma Bakanlığı’na ayrılan bütçeden karşılanmasını isterken, Savunma Bakan Yardımcısı Liam Fox, söz konusu miktarın bakanlık bütçesinin önemli bir bölümünü götürerek diğer savunma harcamalarında zaafa yol açacağı gerekçesiyle bu görüşe karşı çıktı.

Fox, İran’ın nükleer silah yapmasının bölgede bir nükleer silahlanma yarışını tetiklemesi sonucu Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın da nükleer silah sahibi olacağını belirterek, İngiltere’nin bu gelişmeye karşı nükleer caydırıcılığını koruması gerektiğini savundu.

Savunma Bakan Yardımcısı, İngiltere’nin bu olasılığa karşı nükleer caydırıcılığını sürdürmesinin en az maliyetli yolunun da eldeki Trident denizaltılarını yenilemek olduğunu söyledi.

İngiltere halen “denizlerde her an en az bir adet nükleer başlık taşıyan denizaltı bulundurma” siyaseti izliyor. Bu çerçevede, nükleer savaş başlıkları taşıyan en az bir Trident denizaltısı dünyanın bilinmeyen bir bölgesinde devriye geziyor.

Halen muhalefette bulunan İşçi Partisi ise, Trident denizaltılarına dayalı nükleer caydırıcılık politikasının çok pahalıya mal olduğunu savunarak, karaya konuşlu nükleer başlıklı sisteme geçilmesini savunuyor. İşçi Partisi, bu nedenle Trident’lerin 20 milyar sterlin gibi bir bütçeyle yenilenmesine karşı çıkıyor.

Yazarlar