Dünya İntihara kalkışan eski Bolivya lideri Anez'in tutukluluk süresi uzatıldı

İntihara kalkışan eski Bolivya lideri Anez'in tutukluluk süresi uzatıldı

03.10.2021 - 13:49 | Son Güncellenme:

Bolivya'da hapisteki eski geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez'in tutukluluk süresi 5 ay daha uzatıldı.

İntihara kalkışan eski Bolivya lideri Anezin tutukluluk süresi uzatıldı

Anez'in kızı Carolina Ribera Anez dün Facebook'ta yaptığı paylaşımda kararı duyururken Yargıç Armando Zeballos'un, önleyici tutuklama süresini "kanıt olmadan" ve "yasal kriterleri karşılamadan" uzattığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ülkede 2019'daki seçimleri kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin protestolarının, polisin isyanının ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve ertesi gün ülkesinden ayrılarak, önce Meksika'ya ardından da Arjantin'e gitmişti.

O dönem Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisi'nin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı olan muhalif Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları günler süren protestolar düzenlemiş ve bu protestolarda 30'dan fazla kişi ölmüştü.

Güney Amerika ülkesinde genel seçimler 18 Ekim 2020'de düzenlenmiş, Morales'in adayı Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy olarak ilk turda kazanmıştı.

Haberin Devamı

Morales, Catacora'nın genel seçimi kazanmasının ardından, ayrılışının birinci yılında ülkesine dönmüştü.

Morales'e yönelik "darbe" soruşturmasında "terörizm" ve "isyana teşvik"le suçlanan Anez ise Mart 2021'de tutuklanmıştı. Bolivya Başsavcılığı, iki ay önceyse soruşturma kapsamında Anez'e yöneltilen “soykırım” suçlamasının da kabul edildiğini duyurmuştu.

Anez soykırım suçlamasının ardından hapishanede intihar teşebbüsünde bulunmuştu. Avukat Jorge Valda, "Bugün eski Devlet Başkanı Jeanine Anez hayatına son vermeye çalıştı. Tanrı'ya şükür başarısız oldu" diye konuşmuştu.

Kaynak: Independent Türkçe