Dünya Irak’ta tarihi seçim

Irak’ta tarihi seçim

13.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü DAEŞ’in mağlup edilmesinin ardından ilk kez düzenlenen seçimler ülkenin geleceği için büyük önem taşıyor. Şiiler, Sünniler ve Kürtler, seçimlere farklı ittifaklarla girdi.

Irak’ta tarihi seçim

Iraklılar, geçtiğimiz yıl terör örgütü DAEŞ’e karşı zafer ilan edilmesinden sonra ilk defa parlamento seçimleri için dün sandık başına gitti. 37 milyon nüfuslu Irak’ta, yaklaşık 24 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Başkent Bağdat’ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ülkenin diğer kentlerinde kurulan seçim merkezleri sabah erken saatlerde kapılarını seçmene açtı. Sabah 07:00’de başlayan oy verme işlemi akşam saat 19:00’a kadar sürdü. Seçim koalisyonlarının çoğu Şii ya da Sünni birliklerden oluşurken Kürtlerin kendi listeleri var. Başbakan olmak için en çok öne çıkan üç aday da Şii. Öne çıkan isimler Başbakan Haydar el-İbadi, eski başbakan Nuri el-Maliki ve Haşdi Şabi komutanı Hadi el-Emiri. Seçimlere ayrı koalisyonların başında girecek olan İbadi ve Maliki’nin, seçim sonrası mecliste birleşeceği iddialar arasında. Buna karşın ülkenin en önde gelen siyasi figürlerinden Şii lider Mukteda es-Sadr’ın Şii çoğunluk koalisyonunun oluşturulmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Irak’ta tarihi seçim

Haberin Devamı

‘Geleceği belirleyecek’

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Bağdat’ta genel seçimler için oyunu kullandı. İbadi, korunaklı Yeşil Bölge’de oyunu kullanan devlet yetkililerin aksine, doğduğu bölge Karrada’da bir seçim merkezine giderek vatandaşlık görevini yerine getirdi. Oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada İbadi, seçimlerin önemine vurgu yaparak, “Bu seçimler, geleceğimizi belirleyecek” dedi. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum da Yeşil Bölge’de oyunu kullandıktan sonra, “Seçimlerin tüm Irak halkına hayırlı olmasını ve başarılı bir seçim olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi ile Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri de oyunu kullandı.

Haberin Devamı

IKBY’de katılım düşük

Oyunu kullanan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani siyasi ittifak çağrısı yaptı. Barzani, “Irak’ta önceki hükümetler, Kürtler gibi etnik unsurlar göz önünde bulundurularak siyasi ittifakla kuruldu. Irak’ta siyasi ittifak olmadan kurulacak bir hükümetin başarılı olacağını zannetmiyorum” dedi. Barzani, “Erbil ve Bağdat arasındaki sorunlar çözülmediği müddetçe Irak’a siyasi istikrarın geleceği kanaatinde değiliz. Bu yüzden geçmiş yıllar her iki taraf için bir ders olmalı ve sorunları diyalogla çözmeliyiz” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) seçime katılım oranının az olduğu, oy merkezlerinde önceki seçimlere nazaran yoğunluğun yaşanmadığı ifade edildi.