Dünya İran’da ‘idam cezası işe yaramadı’ itirafı

İran’da ‘idam cezası işe yaramadı’ itirafı

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en çok idam cezası uygulayan ülkelerinden İran’da, ‘ölüm cezasının suçları azaltmadığına’ yönelik sıradışı bir açıklama geldi.

İran’da ‘idam cezası işe yaramadı’ itirafı

İranlı üst düzey adalet yetkilisi Muhammed Bekir Olfat, ülkede uygulanan idam cezasının uyuşturucu trafiğini azaltma konusunda başarısız olduğunu söyledi. İran’da 2015’te yaklaşık 1000 kişi idam edilirken, bu kişilerin büyük kısmının uyuşturucu trafiği nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Olfat’ın açıklaması, uyuşturucu suçları nedeniyle 12 kişinin idam cezasının uygulanmasından önce geldi. İran’daki uyuşturucu ticareti, dünyadaki haşhaşın yüzde 90’ının üretildiği Afganistan’la olan uzun sınırı üzerinden sağlanıyor.

BM karşı çıkıyor

Olfat, “Yasaya göre uyuşturucu kaçakçılarıyla tam güçle savaştık ancak ne yazık ki İran’a kaçırılan uyuşturucuların seviyesinde bir artışa şahit oluyoruz” şeklinde konuştu. Olfat, İran Yargı Erki İnsan Hakları Kurumu Genel Sekreteri’ne uyuşturucu ticaret sanıklarına ölüm cezası yerine müebbet hapis cezası verilmesini tavsiye ettiğini söyledi. Birleşmiş Milletler (BM) İran’da uyuşturucu ticaretine yönelik gösterilen tavizsiz politikayı överken, mahkûmların ölüm cezasına çaptırılmasını her fırsatta eleştiriyor. BM özel rapörtörü Ahmed Şaheed, uyuşturucu ticareti yapan İran’ın 12 kişinin idamını derhal durdurmasını talep etti. İran’da, idam cezalarının yaklaşık yüzde 90’ı uyuşturucu bağlantılı suçlar için uygulanıyor.