Dünya İran’ın nükleer programı tartışmaya açıldı

İran’ın nükleer programı tartışmaya açıldı

13.09.2012 - 17:55 | Son Güncellenme:

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu olağan toplantısının ikinci oturumunda, İran’ın nükleer programı tartışmaya açıldı.

İran’ın nükleer programı tartışmaya açıldı

Yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanları UAEK Başkanı Yukiya Amano’nun İran’ın nükleer programına ilişkin hazırladığı 30 Ağustos tarihli raporunu temel alarak sözlü beyanlarda bulunacak.

Bu arada toplantıdaki Türkiye heyetinin de İran’ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanda bulunmak üzere başvuruda bulunduğu öğrenildi.

Amano, son raporda İran’ın nükleer programının askeri boyutu bulunduğu yolunda ”ciddi kaygıları olduğunu” belirtmiş ve UAEK müfettişlerinin girişine izin verilmeyen Parçin nükleer tesisinde ”nükleer deneme yapıldığından duyduğu endişeyi” dile getirmişti.

İran yönetimi ise taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) uyarınca enerjiyi barışçıl amaçlı kullanmak üzere faaliyet gösterdiğini ve ”nükleer silah sahibi olmayı düşünmediğini” ileri sürüyor.

Amano’nun son raporunda ”güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgi ve uydu fotoğraflarını” da kabul etmeyen İran yönetimi, isim vermeden bu bilgi ve uydu görüntülerinin ABD ve İsrail’in ”ürettiği düzmece kanıtlar olduğunu” iddia ediyor.

UAEK kaynakları, İran’ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanda bulunmak üzere yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin dışında gözlemci ülkelerin de sözlü beyanda bulunmak üzere başvuruda bulunduğunu bildirdi.

5 1 olarak anılan BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya’nın, İran’ın nükleer programına ilişkin dün sundukları yeni karar tasarısına ilişkin oylamanın bugün yapılması olası görülmüyor.

Toplantının bugünkü sabah oturumu karar tasarına yönelik verilen değişiklik önergesi ve görüş ayrılığı nedeniyle iptal edilmişti.

Bu arada Güney Afrika’nın 5 1 ülkelerinin sunduğu yeni karar tasarısına yönelik verdiği değişiklik önergesinin de toplantının yarınki oturumunda ele alınması ve ardından oylamaya gidilmesi bekleniyor.