Dünya İran uranyumu, Natanz’daki tesislerde zenginleştirilecek

İran uranyumu, Natanz’daki tesislerde zenginleştirilecek

07.02.2010 - 15:48 | Son Güncellenme:

.

İran uranyumu, Natanz’daki tesislerde zenginleştirilecek

İran, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme işleminin Natanz’daki tesislerde yapılacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın, yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirilmesine başlanması talimatının ardından açıklama yapan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, “Uranyumun yüzde 20 zenginleştirilmesi işlemi Natanz’da yapılacak. Fordo uranyum tesisleri için daha iki yıla ihtiyaç var” dedi.
Natanz uranyum tesislerinde birtakım ön hazırlıklara gerek olduğunu kaydeden Salihi, Batılı ülkelerle müzakerelerden sonuç alınamaması ve Cumhurbaşkanının kesin emri vermesiyle zenginleştirme işlemine başlanacağını söyledi.
“İran, uranyumu yüzde 20 zenginleştirebilecek kapasiteye sahip” diyen Salihi, “Batılı ülkelerin, yine bizzat kendilerinin neden olduğu çıkmazdan kurtulmaları için uranyum takasını önerdiklerini” bildirdi.
Salihi, zenginleştirme hazırlıklarına başlayacak olmalarına rağmen, Batılı bazı ülkelerin önerilerini de değerlendirdiklerini ifade etti.
Salihi, uranyumu lazer teknolojisiyle üretmeyeceklerini, Batılı haber ajanslarının Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın bu yöndeki açıklamalarını yanlış aktardığını belirtti.
Ahmedinejad, bugünkü konuşmasında, “Biz, uranyumu yüzde 20 zenginleştirme imkanına sahibiz, ama yine de Batılı ülkelerle takas yapmaya hazır olduğumuzu ilan etmiştik. Ancak onlar başka bir yolu seçtiler” diyerek, uranyumu yerli imkanlarla zenginleştireceklerini söylemişti.
İran Cumhurbaşkanı, “Uzlaşma yolu hala açık, ancak birileri İran halkına diş geçirmeye çalışırsa bunu hiç kimse kabul etmez” demişti.

Haberin Devamı

İPLER TAMAMEN KOPMUŞ DEĞİL
Nükleer güçler ve İran arasındaki nükleer müzakerelerin önemli bir dönüm noktasını oluşturan uranyum takasındaki görüş ayrılıkları henüz giderilemese de tarafların dirsek teması sürüyor.
Tarafların, uranyum değiş tokuşu için birbirine verdikleri “zaman ültimatomu” dolmasına rağmen, diplomatik çevrelerin yeni öneriler üzerinde çalıştıkları belirtiliyor.
Temel ilkelerde anlaşan tarafların, uranyumun ne kadar, nasıl, nerede ve hangi zaman diliminde takas edileceği konularındaki anlaşmazlıklarının giderilmesi çabalarının sonucu bir sonraki adımı belirleyecek yorumları yapılıyor.
Bir neticeye ulaşılamaması nükleer güçlerin, İran’a yönelik yeni yaptırım kararı almasında ve İran’ın da yerli üretime başlamasında bir “bahane” olacak değerlendirmesi yapılıyor.
UAEK’nın hazırladığı, ABD, Rusya ve Fransa tarafından da kabul edilen, ancak Tahran yönetiminin reddettiği öneri, İran’ın düşük ölçekte zenginleştirdiği uranyumun yüzde 80’ini iade edilmek kaydıyla yüzde 20 oranında zenginleştirmek için Rusya’ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa’ya göndermesini öngörüyor.
Tahran yönetimi ise ihtiyacı oranında zenginleştirilmiş uranyumu temin için; ilgili ülkelerden doğrudan satın alma, kendi topraklarında eş zamanlı değiş tokuş yapma ve son olarak yerli üretimi öneriyor.
İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran’daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK’ya bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.