Dünya İran’da anma gerilimi!

İran’da anma gerilimi!

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran’da, Ahlak Polisi’nce gözaltına alındıktan sonra karakolda hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümü yaklaşırken, ülke, yeni protesto ihtimaliyle bir gerginlik yaşıyor.

İran’da anma gerilimi

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından çıkan olaylara atıfta bulunarak, “Amini’yi bahane edip yabancı ülke ajanlığı yapmak, ülkede istikrarsızlık yaratmak isteyenlerin başına ne geleceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı. Yargı Erkinin Başkan Yardımcısı Sadık Rahimi ise, güvenlik güçlerinin olası gösterilere karşı dikkatli olacağını belirterek, “İstihbarat ve güvenlik teşkilatları tüm hareketleri izliyor ve önümüzdeki günlerde sokağa çıkıp sorun yaratmak isteyenlerin tespit edilip adli makamlara teslim edilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'HALKI İSYANA TEŞVİK'

Bu arada Amini’nin ölümünün birinci yıldönümü yaklaşırken, İranlı yetkililerin ülke geneline yayılan eylemlerde yaşamını yitirenlerin aile üyelerini yakın takibe aldığı ve bunlardan bazılarını tutukladığı öne sürülüyor. Ayrıca yönetimin, geçen hafta en az 5 sosyal medya hesabını kapatırken, bu hesaplarla ilgisi bulunan 5 kişiyi “yıldönümü dolayısıyla halkı isyana teşvik” suçlamasıyla tutukladığı belirtiliyor. Polisin, Amini’nin mezarının bulunduğu mezarlığa kameralar yerleştirdiği de gelen haberler arasında. 

NE OLMUŞTU?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Haberin Devamı

1024 İDDİANAME HAZIRLANIŞTI

İran Yargı Erki Sözcüsü Mesut Setayeşi, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde devam eden yargı sürecine ilişkin bilgi verdi. Setayeşi, Tahran eyaletinde şu ana kadar bin 24 gösterici hakkında iddianame hazırlandığını söyledi. Yargının isyancılar ile halkı birbirinden ayırdığını belirten Setayeşi, “Şu ana kadar bin 24 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İsyancılar hakkında yargılama süreci titizlikle ve hızlı bir şekilde devam ediyor. Alınan kararların caydırıcı, ibretlik ve pişman edici olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"İntihar, uyuşturucu ve alkol nedeniyle hayatlarını kaybedenleri, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş gösterdiler"

Rejim karşıtı grupların gösterilerde sivilleri hedef alarak güvenlik güçlerine karşı “ölüm projesi” kurguladığını söyleyen Setayeşi, “İsyancılar çeteleri kullanarak şehirlerde kaos çıkartmaya çalıştılar. İntihar, uyuşturucu ve alkol nedeniyle hayatlarını kaybedenleri, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş gösterdiler” demişti.

Setayeşi, ülke genelinde güvenlik ve istikrarın sağlanacağını belirterek, halkın ve güvenlik birimlerinin yargıdan isyancılara karşı caydırıcı olmasını beklediğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

İran’ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne yönelik gerçekleştirilen terör saldırısına değinen Setayeşi, “İranlıların yanında olduklarını iddia eden insan hakları örgütleri neden Şiraz’da gerçekleşen terör saldırısını kınamadılar? Bu konuya insan hakları savunucusu olduklarını iddia eden örgütler açık ve şeffaf cevap vermelidirler” şeklinde konuşmuştu.