Dünya İşgal başladı!

İşgal başladı!

25.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, tüm dünya kamuoyunu karşısına alarak Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına başladı. Rus tankları doğuda Donbas, kuzeyde Belarus, güneyde ise Kırım üzerinden Ukrayna topraklarına girdi. Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi

İşgal başladı

Ukrayna krizinde korkulan oldu ve Rusya, Ukrayna'ya yönelik askeri harekata başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa seslenerek "Donbas'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını" duyurdu, "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifak'ın genişlemesiyle durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" ifadelerini kullandı. Putin, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamadığını" öne sürerken, "Ukrayna'nın silahsızlandırılacağı ve Nazilerden arındırılacağını" ifadelerini kullandı. Ancak Putin'in, 3 gün önce yaptığı konuşmada giydiği takım ve kravatın aynısını takmış olması, banttan yayınlanan kaydın günler öncesinden çekildiği düşüncesine yol açtı. Bu da Putin'in dünyayı oyaladığı ve aslında barışa hiç niyetinin olmadığı yorumlarını getirdi.

Haberin Devamı

3 koldan işgal

Ukrayna'ya yönelik işgale başlayan Rusya, hem doğuda Donbas üzerinden hem Belarus'taki birlikleriyle kuzeyden hem de ilhak ettiği Kırım'da güney yönünden harekata girişti. Rusya, Ukrayna topraklarına hava saldırıları gerçekleştirirken, başkent Kiev dahil Odessa, Harlov, Dnipro, Slovyansk, Mariupol’da patlamalar oldu. Ukrayna 5 Rus savaş uçağı ve 1 helikopterini düşürdüğü ifade ederken, Rusya bir uçağının arıza nedeniyle düştüğünü açıkladı. Bu arada Kiev yakınlarında Ukrayna'ya ait askeri uçak düştü ve 14 kişi hayatını kaybetti. 

İşgal başladı

Rusya’nın Donbas’ta bir hastaneyi vurduğu ve çok sayıda kişinin öldüğü belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, işgal sırasında Ukrayna’da 74 yer üstü hedefinin yanı sıra 11 havaalanının imha edildiğini duyurdu. Rus Interfax haber ajansı da, Ukrayna’da Bayraktar İHA’larının bulunduğu üssün vurulduğunu öne sürdü. Donbas bölgesinde ayrılıkçı güçlerle Rus askerleri ilerlerken, Kırım'dan ve Belarus'tan da Ukrayna topraklarına Rus tankları girdi. Ukraynalı yetkililer, Harkov’a da Rus tanklarının girdiğini doğruluyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir danışmanı, Ukrayna'nın işgalinde şu ana kadar 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü, onlarca askerin de yaralandığını söyledi. 

Haberin Devamı

'Herkese silah'

Bu arada Ukrayna'da parlamento, ülkede sıkıyönetim ilan etti, yüksek güvenlik riski nedeniyle hava sahasını sivil uçuşlara kapadı. Ukrayna genelinde ve başkent Kiev'de insanlar güne, Rusya'nın askeri harekat başlatmasının şokuyla başladı. Başkentte çok sayıda kişinin, metro istasyonlarını sığınak olarak kullandığı bildiriliyor. Kiev sakinleri, benzin istasyonlarına ve ATM'lere koştu. Şehirden araba ve trenle çıkmaya çalışanlar, trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ulusa seslenen Zelenskiy, isteyen her Ukraynalıya silah vereceklerini duyurdu.

İşgal başladı

Kiev’e ilerliyorlar

Akşam saatlerinde ise çatışmaların ardından Çernobil nükleer santralini ele geçiren Rus güçlerinin başkent Kiev yakınlarına kadar ilerlediği belirtildi.

Haberin Devamı

Rus askerlerince ele geçirilen Kiev’e yakın noktadaki Gostomel Antonov Askeri Havaalanı’nın ise Ukrayna ordusu tarafından geri alındığı bildirildi. Rusya’ya ait AN-26 tipi askeri kargo uçağının Donbas yakınındaki Voronej kentinde düştüğü ve tüm mürettebatın hayatını kaybettiği açıklandı.

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko, Rus işgalinin ilk gününde 57 Ukraynalı’nın öldüğünü ve 169 kişinin de yaralandığını duyururken, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Rus ordusu, bugün için verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirdi” ifadelerine yer verildi.

'Bir koruyucu meleğim olmalı'

Kharkiv bölgesinde Rus füze saldırısında vurulan binadan sağ kurtulan öğretmen Olena Kurilo, “Çok şanslıyım. Bir koruyucu meleğim olmalı” dedi. Ağır yaralanan ve bandajlı yüzüyle işgalin ikonik görüntüsü haline gelen Kurilo, “Anavatanım için her şeyi yapacağım” ifadesini kullandı.

Putin’e karşı çıktılar!

Ukrayna’ya yönelik işgal tüm dünyada tepki çekerken, Rusya içinde de rahatsızlık yarattı. 150’den fazla Rus resmi yetkili, işgale karşı çıkan bir mektuba imza attı. Bu, ülkeyi demir yumrukla yöneten Putin yönetimine karşı son dönemde çıkan en yüksek ses olarak dikkat çekti. Moskova ve Saint Petersburg kentlerinden milletvekillerinin de imzaladığı mektupta işgalin korkunç sonuçlarına karşı Putin uyarıldı ve Rusların bu işgali desteklemediği vurgulandı. Moskova’da Kremlin yakınlarında düzenlenen savaş karşıtı protestolarda ise 750’den fazla kişi gözaltına alındı.