Dünya İsrail’de yargı sağcılara kaldı

İsrail’de yargı sağcılara kaldı

04.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’de son zamanlarda aşırı milliyetçiliği desteklediği ve ultra-Ortodoksların taleplerine boyun eğdiği gerekçesiyle eleştirilen koalisyon hükümetinin son icraatı ülkedeki liberalleri kızdırdı

İsrail’de yargı sağcılara kaldı

İsrail hükümeti Yüksek Mahkeme başkanlığına aşırı sağ görüşlü bir yargıcın atanabilmesi için özel yasa çıkardı. Yüksek Mahkeme yargıçları 70 yaşında emekli olmak ve göreve geldikten sonra en az 3 yıl çalışabilecek durumda olmak zorunda. Halen görevde olan baş yargıcın görevi şubatta sona eriyor. Koalisyon hükümetinin baş yargıç yapmak istediği aşırı sağ görüşlü Yüksek Mahkeme Yargıcı Asher Grunis ise yaşı dolayısıyla bu göreve atanamıyordu. Ancak meclisten geçen yasa ile 3 yıllık asgari hizmet süresi 2 yıla indirilince Grunis’e de baş yargıçlık yolu açıldı.
Ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretz “Grunis yasası” olarak tanınan değişikliği “kötü ve keyfi” olarak niteledi. Muhalefet partisi Kadima’nın lideri Tzipi Livni, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu, İsrail’i totaliter rejime döndürmekle suçladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de “Hukukun bağımsızlığını küçümsemek siyasi bir hasara yol açabilir” dedi. Meclis, Yüksek Mahkeme üyelerinin seçiminde hükümetin rolünü artıran ikinci bir tasarıyı tartışıyor. İsrail’de yasama üzerinde kontrole sahip tek kurum olan Yüksek Meclis ülkede meclisin aşırı sağcı kararlarını genellikle geri çevirdiği için liberal demokrasinin koruyucusu olarak görülüyor.