Dünya İsrail’de yine hükümet krizi, yine seçim

İsrail’de yine hükümet krizi, yine seçim

22.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’de koalisyon hükümetinin ortakları Başbakan Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldıklarını açıkladı.

İsrail’de yine hükümet krizi, yine seçim

Meclisin feshetme kararı onaylanırsa, ülke yaklaşık 3.5 yıl içinde 5. kez genel seçime gidecek. Seçim için 25 Ekim tarihi konuşulurken, erken seçime kadar Dışişleri Bakanı Yair Lapid, geçici başbakan olacak. Hükümete yakın kaynaklar, iki liderin erken seçim kararının amacının, seçimi kendi şartlarına göre başlatmak ve ana muhalefet lideri Binyamin Netanyahu tarafından seçime zorlanmamak olduğunu aktardı. Başbakan Bennett ise, “yerleşimci yasasının” süresinin dolması ve Meclis’ten geçirmekte başarısız olmaları nedeniyle ülkenin “kaosa girmesini ve güvenliğine zarar gelmesini engellemek amacıyla” seçim kararı aldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Öte yandan eski başbakan ve ana muhalefet lideri Netanyahu, erken seçim kararıyla ilgili “Bu, İsrail tarihindeki en kötü hükümettir” yorumunu yaptı, “güçlü ve etkin bir hükümet kurma niyetiyle” seçimlere hazırlandığını söyledi. 120 sandalyeli İsrail Meclisinde Netanyahu, 61 sandalyeli bir koalisyon oluşturabilirse erken seçime gerek kalmayacak. Ancak uzmanlar, şu an 55 sandalyeye sahip Likud’un bunu başarmasından oldukça şüpheli.