Dünya İtalya’da mafyaya baskın: 116 gözaltı

İtalya’da mafyaya baskın: 116 gözaltı

28.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mafya ve siyaset arasında kirli ilişkilerin etkili olduğu İtalya’da, dev bir operasyonla üç mafya klanı kıskaca alındı. Eski Başbakan Berlusconi’nin partisinden Senatör Piero Aiello da soruşturuluyor

İtalya’da mafyaya baskın: 116 gözaltı

İtalya’nın başkenti Roma ve güneydeki Calabria bölgesi önceki gün dev bir mafya operasyonuna sahne oldu. Aralarında yerel politikacılar, avukatlar ve işadamlarının da bulunduğu 116 kişi gözaltına alındı. Roma’da bugüne kadar yapılan en geniş çaplı mafya operasyonunda, Ostia kasabasında 3 ünlü mafya klanına, helikopter ve teknelerle desteklenen 500 polis tarafından ani şafak baskınları yapıldı. Sicilyalı Cosa Nostra örgütüyle bağlatılı Fasciani, Triassi ve D’Agati aşiretlerinden 51 kişi gözaltına alındı.

‘Ölümcül darbe’
İtalya’nın en çok satan gazetesi Corriere della Sera, operasyonla bu klanlara “ölümcül darbe” vurulduğunu yazdı.
Sahil kasabası Ostia’da yakalanan mafya üyeleri, cinayet, şantaj, uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, plajlardaki eğlence aktivitelerini ve kumar makinelerini yasadışı şekilde kontrollerine almak gibi çok sayıda suçlamayla karşı karşıya.

‘Temizleme’ sözü
Roma’da geçen mayıs ayında yapılan yerel seçimlerle Belediye Başkanlığı’na seçilen Ignazio Marino geçen hafta yaptığı bir açıklamada Ostia’yı mafyadan temizleme sözü vermişti. Marino, “Mafya liderleri yıllardır başkentin sosyal yapısına sızıyor, Ostia kıyısını mesken tutarak cinayetler ve operasyonlar planlıyor” demişti.
Calabria bölgesindeki ‘Ndrangheta mafyasının kollarına yapılan operasyonda da aralarında doktorlar, yerel politikacılar ve avukatların da bulunduğu 65 kişi gözaltına alındı.
Lamazia Terme kasabasındaki operasyonda gözaltına alınanlar arasında İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi’nin liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi’nden (PdL) eski bölgesel meclis üyesi Gianpaolo Bevilacqua da bulunuyor.
Yine PdL’den Senatör Piero Aiello hakkında da soruşturma açıldığı ancak gözaltı talebinin mahkeme tarafından reddedildiği öğrenildi.
Kendisi de sık sık mafyayla bağlantılı olmakla suçlanan Silvio Berlusconi’nin partisinin Senato Grup Başkanı Renato Schifani hakkında da geçen hafta mafya bağlantısı iddiasıyla yeniden soruşturma açılmıştı. Berlusconi ise Schifani’nin “yanında olduğunu” söylemişti.

Mafya oy satın aldı
Bir avukatın da yerel seçimlerde mafya için oy satın almakla suçlandığı belirtildi. ‘Ndrangheta’nın Giampa klanıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle haklarında soruşturma yapılan 5 işadamına ait 200 milyon euro değerindeki malvarlığına el konuldu. ‘Ndrangheta’nın yıllık gelirinin 3.5 milyar euro, Cosa Nostra’nınkininse 1.8 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.