Dünya İtalya'da beklenen deprem! Seçimi FdI kazandı

İtalya'da beklenen deprem! Seçimi FdI kazandı

26.09.2022 - 08:46 | Son Güncellenme:

Aşırı sağcı kadın lider Meloni'nin partisi yüzde 26'yı geçti, sonuçları gözyaşları içerisinde karşılayan bir FdI taraftarı "Bir rüya. Sonunda" diyor. Gazeteler, 'Tarihi zafer' ve 'Meloni İtalya'yı alıyor' manşetleriyle çıktı.

İtalyada beklenen deprem Seçimi FdI kazandı

İtalya'nın tarihi seçiminde sonuçlar gözyaşlarıyla karşılandı, oylarını altı kattan fazla artıran neo-faşist lider Avrupa ülkesinin ilk kadın başbakanı olmaya hazırlanıyor. İtalyan seçmenler, Pazar günü yapılan erken genel seçimlerde parlamentonun iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun 600 yeni üyesini belirlemek için sandığa gitti. Seçime katılım oranı yüzde 64 oldu, bu oran 2018'deki son genel seçimlerden 10 puan daha düşük.

Haberin Devamı

Yalnızca Avrupa'nın değil tüm dünyanın yakından izlediği seçimin ilk sonuçları, gece yarısı sandık çıkış anketleriyle duyuruldu. İlk sonuçlar aşırı sağcı lider Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin (FdI) yarışı önde götürdüğünü gösterdi.

Sabaha karşı ise sonuçlar netleşmeye başladı, sağ ittifakın en önemli partisi haline gelen FdI'nın halihazırda oyların yüzde 26'sına ulaştığı görülüyor. Mevcut sonuçlara göre, İtalya'nın Kardeşleri Temsilciler Meclisi'nde 118, Senato'da ise 64 koltuk kazanıyor. Giorgia Meloni'nin partisi, 2018'deki seçimlerde yalnızca yüzde 4,4 oy kazanabilmişti.

Seçim sonuçlarını saniye saniye takip eden FdI'nın aşırı sağcı militanları, gece yarısı saatler 02.30'u bulduğunda bile halen liderleri Giorgia Meloni'nin görünmesini bekledi. Fabio Rampelli, sonuçları gözyaşları içerisinde karşılayıp "Bir rüya. Sonunda" diyor.

Haberin Devamı

Abruzzo bölgesinde FdI yöneticisi olan Marco Marsilio ise, bu anı tüm hayatı boyunca beklediğini söylüyor: "20 veya 30 yıl önce bunu dile getirmek bir delilik gibiydi."

Seçim zaferini kutlayan Giovanni Donzelli, sol eğilimli Floransa'da 1994 yılında doğmuş. 19 yaşındayken sağ siyasete katıldığını belirtiyor: "Sağcı üniveriste hareketine katıldığımı duyan annem ağlamaya başladı, dedemin lokması boğazına dizildi."

İtalyada beklenen deprem Seçimi FdI kazandı

İTALYAN MEDYASI: MELONI İÇİN TARİHİ ZAFER

İtalyan La Republica gazetesi, "Meloni İtalya'yı alıyor: Merkez sağı hükümete soktu!" manşetini attı. Haberde "Meloni, bir sonraki hükümetin 'FdI tarafından yönetileceğini' söylemekten korkmuyor. Katılım, 2018'e göre dokuz puan düşerek tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 63,95'e geriledi" ifadelerine yer verildi.

Corriere delle Sera, "Meloni için tarihi zafer" başlığını attı. Gazetede yer alana makalede, "25 Eylül'de çığır açıcı bir sonuç elde edildi. Meloni'nin başarısına müttefiklerde güçlü bir düşüş eşlik ediyor" denildi.

La Stapma gazetesi ise, "2022 seçimlerinde ülke sağa dönüyor" başlığını attı ve Meloni'nin "İtalya bizi seçti ve ona ihanet etmeyeceğiz" sözlerini manşete taşıdı. Merkez sağın hem meclis hem de senatoda çoğunluğa sahip olduğunu yazan gazete, Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin birinci parti çıktığını aktardı.

Haberin Devamı

İtalyada beklenen deprem Seçimi FdI kazandı

AVRUPA'DA ALARM ZİLLERİ ÇALDI

Avrupa Birliği'nin en büyük üçüncü ekonomisi İtalya'da, önümüzdeki günlerde neo-faşist Meloni'nin önderliğinde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en aşırı sağcı hükümetin kurulması bekleniyor. Aşırı sağcı hükümet ihtimali, Avrupa'da şimdiden alarm zillerinin çalmasına yol açtı bile.

Ancak oylamadan sonra konuşan Meloni, ılımlı mesajlar verdi. 45 yaşındaki kadın lider, İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin 'herkes için yöneteceğini' ve insanların güvenine ihanet etmeyeceğini söyledi. Roma'da gazetecilere konuşan Meloni, "İtalyanlar, İtalya'nın kardeşleri önderliğindeki sağ kanat bir hükümet tarafından yönetilmek adına net bir mesaj yolladı" dedi.

Meloni son günlerde, Ukrayna yanlısı açıklamaları ve AB karşıtı söylemini hafifleterek imajını yumuşatmaya çalışsa da, köklerini Benito Mussolini'nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan bir partiye liderlik ediyor.

Haberin Devamı

Giorgia Meloni'nin, aralarında Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Lig ve eski Başbakan Berlusconi'nin Haydi İtalya Partisi'nin de bulunduğu sağcı ittifakının hem Senato hem de parlamentoyu kontrol etmesi bekleniyor. İttifakın Senato seçimlerinde yüzde 42,2 oy alması bekleniyor.

Merkez soldaki Demokratik Parti ise yüzde 17-21 arası oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi olsa da, sol partilerin güçlü bir seçim ittifakı kurmayı başaramaması nedeniyle iktidar şansı düşük görünüyor.

İtalyada beklenen deprem Seçimi FdI kazandı

BİRAZ ZAMAN ALABİLİR

Ancak İtalya'nın bir sonraki liderinin kim olacağı kararı İtalyan Cumhurbaşkanına ait ve bu süreç zaman alabilir. Genel seçimlerde doğrudan başbakan adayları yarışmasa da seçimi kazanan ittifakın liderinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor. Hükümeti kurma görevini verme yetkisi cumhurbaşkanına ait ve sürecin haftalar sürebileceği belirtiliyor.

Erken seçim kararı, Şubat 2021’de pandemi sonrası toparlanmayı yönetmek üzere başbakanlığa atanan Mario Draghi hükümetinin geçen Temmuz’da düşmesi üzerine alınmıştı.