Dünya İznik çinileri, Dünyanın en büyük çini müzesinde

İznik çinileri, Dünyanın en büyük çini müzesinde

15.07.2010 - 10:24 | Son Güncellenme:

.

İznik çinileri, Dünyanın en büyük çini müzesinde

İznik çinileri, Dünyanın en büyük çini müzesi Lizbon Ulusal Çini Müzesi’nin sergideki daimi eserleri arasında yerini aldı.

Onbeşinci yüzyıldan kalan bir kilise ve manastırın yerine kurulan, köklü bir geçmişe sahip Lizbon’daki Ulusal Çini Müzesi’nin, içerdiği eserler ve sayı bakımından dünyada bir benzeri bulunmuyor.

İznik Çini Vakfı ile yakın işbirliği ve dostluk çerçevesinde sanatçı Bülent Erkmen ve Zaha Hadid’e ait iki adet çini pano, müzeye hediye edildi. Müze yetkililerinin seçtiği iki çini pano, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Lizbon’a dün gerçekleştirdiği günübirlik resmi ziyaret vesilesiyle sergilenmeye başlandı.

Seramik ve çini üzerine yoğunlaşmış eserlerin bulunduğu müzede, İspanyol, Arap, Portekiz ve Hollanda’dan eserler başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinden getirilen eserler de bulunuyor. Müze aynı zamanda, içindeki kütüphane sayesinde seramik ve çini üzerine araştırma yapmak isteyenlere de geniş olanaklar sunuyor.

Açılışta Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Portekiz ile Türkiye arasında "her alandaki mükemmel ilişkilere" değinerek, siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin yanında kültürel işbirliğine yönelik bu tip faaliyetlerin iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracağının altını çizdi.

Portekiz Ulusal Çini Müzesi Direktörü Maria Antonia Pinto de Matos da, Türk kültürünün çok önemli ve hayranlık yaratan eserler verdiğini belirterek, Türkiye ile kültürel alanda olan işbirliğinin artırılması için çalışmalar yapıldığını kaydetti.