Dünya Johnson, 'utanç verici' şakaların basına sızmasının ardından özür diledi

Johnson, 'utanç verici' şakaların basına sızmasının ardından özür diledi

08.12.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, başbakanlık çalışanlarının geçen yıl bütün ülkede sıkı kapanma kuralları uygulandığı sırada Noel partisi yaptıkları iddialarıyla dalga geçtikleri görülen video nedeniyle özür diledi.

Johnson, utanç verici şakaların basına sızmasının ardından özür diledi

Avam Kamarası'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Johnson, Covid kurallarının ihlal edilip edilmediği konusunda soruşturma başlatılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

Johnson ofisinde Noel partisi düzenlenmediğini ve ofisteki aktivitelerde her zaman Covid kurallarına uyulduğunu söyledi.

BBC'ye konuşan bazı kaynaklar ise 18 Aralık'ta Johnson'ın ofisinde bir parti düzenlendiğini ve "onlarca kişinin" partiye katıldığını söylemişti.

ITV televizyonu tarafından elde edilen görüntülerde, Başbakanlık ofisinin önde gelen çalışanları, kendi aralarında şaka amaçlı bir basın toplantısı düzenliyor ve tartışma yaratan Noel partisiyle ilgili eleştirilerle dalga geçiyor.

22 Aralık 2020'de kayda alınan görüntülerde, dönemin Başbakanlık Basın Sözcüsü Allegra Stratton'a iş arkadaşları söz konusu parti hakkında soru soruyor. Stratton ise "Bu hayali parti bir iş toplantısıydı ve sosyal mesafeye uyulmadı" ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

'UTANÇ VERİCİ'

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, görüntülere sert tepki gösterdi.

Starmer, "Ülke genelinde insanlar, onları ailelerinden ayıran kurallara uydu. Birçokları sevdiklerine veda bile edemedi. Haklı olarak hükümetten de aynısını yapmasını bekliyorlar" dedi ve ekledi:

"Yalan söylemek ve bu yalanlar hakkında şakalaşmak, utanç verici."

İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Avam Kamarası Grup Başkanı Ian Blackford ise görüntülerle ilgili olarak hala Başbakan Johnson'ın yanıtlaması gereken sorular olduğunu söyledi.

Johnson, utanç verici şakaların basına sızmasının ardından özür diledi

GÖRÜNTÜLERDE NE VAR?

ITV'nin elde ettiği görüntülerde, Allegra Stratton'ın kürsüde görüldüğü uydurma basın toplantısında, basın mensupları yerine yine Başbakanlık çalışanlarının salonda bulunduğu görülüyor.

Gazeteciymiş gibi Stratton'a sorular yönelten çalışanlar arasında, Başbakan Johnson'ın özel danışmanlarından Ed Oldfield da var.

Oldfield, "Cuma akşamı Başbakanlık ofisinde parti yapıldığına ilişkin iddialar Twitter'da yer aldı. Bunu kabul ediyor musunuz?" diye soruyor. Stratton ise, "Ben eve gittim" diyerek gülüyor.

Oldfield, "Başbakan Noel partisine göz yumdu mu?" diye sorularına devam ediyor. Stratton, "Yanıt ne?" diye sorması üzerine Oldfield, "Ben de bilmiyorum" diyor ve gülüyor.

Başka bir çalışan ise, "Parti değildi, sadece peynir ve şarap" diyor ve grupta gülüşmeler oluyor.

Haberin Devamı

Stratton ise şakaya katılarak, "Bu bir iş toplantısıydı. Bu hayali toplantı bir iş toplantısıydı ve sosyal mesafeye uyulmadı" diyor.

Görüntüler, hükümetin İngiltere genelinde Noel partilerine kısıtlama getirdiği dönemde çekildi. Başkent Londra'da ikiden fazla kişinin iç mekanlarda buluşması da kısıtlanmıştı. Tek istisna ise buluşmanın "iş için gerekli olması" olarak tarif edilmişti.

'SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR'

BBC Politika Muhabiri Laura Kuenssberg, görevdeki bakanlardan birisinin görüntülerden dehşete düştüğünü aktardı. Bir parlamento üyesi ise görüntülerin hükümet için "felaket sonuçları olabileceğini" kaydetti.

Kuenssberg, "Bu video, Başbakanlık ofisinde kapalı kapılar ardında neler olduğunu gösteriyor. Yalnızca parti yaptıklarını değil, ortaya çıkanlar hakkında da şakalaştıklarını ve bunu nasıl açıklayacaklarını düşündüklerini ortaya koyuyor" yorumunu yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda Başbakanlık, tam bir yıl önce ofiste neler olduğuna ilişkin detay vermekten kaçınıyordu.

Haberin Devamı

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin önde gelen isimlerinden biri BBC'ye yaptığı açıklamada, "Başbakan kuralların kendi dostlarına uygulanmadığını düşünüyor. Bu video, bu görüşün ofisteki danışmanlar tarafından da paylaşıldığını gösteriyor. Hayata veda eden yakınlarını göremeyen insanlar aptal yerine konduklarını düşünecek" dedi.

Kaynak: BBC News Türkçe