Dünya Kadın sağlığında ‘kimyasal’ alarmı

Kadın sağlığında ‘kimyasal’ alarmı

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD hükümetinin finanse ettiği araştırmaya göre, kadınların “sonsuz kimyasallar” denilen PFAS’lara çok daha fazla maruz kalması, yumurtalık kanseri ve melanom riskini 2 kat yükseltiyor.

Kadın sağlığında ‘kimyasal’ alarmı

Kadınların, çevredeki uzun ömürleri nedeniyle “sonsuz kimyasallar” olarak adlandırılan PFAS’ye daha fazla maruz kaldığı ortaya çıktı. Bu bulguya da ABD hükümeti tarafından finanse edilen araştırmayı gerçekleştiren Kaliforniya Üniversitesi’nden uzmanlar ulaştı.

Haberin Devamı

Tıp uzmanları, CDC’ler (Hastalık kontrol ve önleme merkezleri) tarafından toplanan verileri kullanarak “hormon kaynaklı kanser” teşhisi konulan kadınları inceledi. İnceleme sonunda söz konusu kadınların, PFAS adlı sonsuz kimyasallara çok fazla maruz kaldığı belirlendi.

HAYATIN İÇİNDE

Araştırmaya göre, söz konusu kimyasallara maruz kalan kadınların yumurtalık kanseri ve melanoma (cilt kanseri) yakalanma riski iki katına çıkıyor. Uzmanlar, bu durumdaki kadınların yumurtalık kanseri ve melanom da dahil hormon kaynaklı kanser türlerine yakalanma riskinin arttığını söyledi.

USC Kreck Tıp Fakültesi’nde çevre sağlığı alanında yardımcı doçent olan, çalışmanın kıdemli yazarlarından Max Aung, “Herkesin bu konuyu önemsemesi gerekiyor, çünkü insanların bu kimyasallara yaygın bir şekilde maruz kaldığını biliyoruz ve bununla ilgili verileri belgeledik” dedi. Bilim dergisi “Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology”de yayımlanan çalışmada, kimyasallar ile erkeklerdeki kanser teşhisi arasında benzer ilişkiler bulunamadığı bildirildi.

Haberin Devamı

UZUN ÖMÜRLÜ MADDE: PFAS

* 4.700’den fazla kimyasal içeren, perflorlu ve poliflorlu alkil maddelere PFAS deniliyor.

* Çok yaygın kullanılan, uzun ömürlü bu kimyasallar, vücutta ve çevrede zamanla birikiyor.

* PFAS, lekeye ve ısıya dayanıklı ürünler (yapışmaz tencere gibi) de dahil olmak üzere ev malzemelerinde, endüstriyel ürünlerde, gıda ambalajlarında, boyalarda ve kişisel bakım ürünlerinde bulunuyor.

*PFAS’larla ilgili sağlık endişeleri özellikle ABD’de çok sayıda dava açılmasına neden oluyor.

* Bir kaynağa göre, ABD’lilerin % 97’sinin kanında PFAS var ve içme suyunun % 45’i kimyasallarla kirlenmiş durumda.