Dünya Kafasya'da insanlık dramı

Kafasya'da insanlık dramı

29.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kafasya'da insanlık dramı

Kafasyada insanlık dramı


Rus saldırısı sonucu 100 bin sivil Çeçenistan'dan kaçıyor. Ruslar ise kara operasyonuna hazırlanıyor


       Rus savaş uçaklarının saldırısından kaçan yaklaşık 100 bin Çeçen sivilin yollara dökülmesiyle, Kosovalı Arnavutlar'ın kısa bir süre önce yaşadığı insanlık dramı, bu kez Kafkasya'da ortaya çıktı.
       Çeçenistan'a komşu İnguş Cumhuriyeti'nin lideri Ruslan Auşev, kabul ettikleri göçmenlerin 60 bini aştığını, bu sayının 200 bine ulaşabileceğini belirterek, acil uluslararası yardım çağrısı yaptı. Çeçenistan'a sınır diğer bölgelerin göçmenleri almayı reddetmesi üzerine Auşev, önceki gün kapatılan kapıların, kadın ve çocuklara açılması talimatı verdi. Büyük bir insan akınına uğrayan İnguş Cumhuriyeti'nde sadece 800 kişilik bir göçmen kampı bulunuyor. Rusya Olağanüstü Durumlar Bakanı Sergey Şoygu, sorunun ciddi boyutta olduğunu kabul etti, ancak bir felaketten söz edilemeyeceğini savundu. Çeçenistan'a komşu Dağıstan ve Stavropol kesinlikle Çeçen göçmen kabul etmiyor, Gürcistan ise sınırlı sayıda kişiye izin veriyor.
       Rus savaş uçaklarının Çeçenistan'a yönelik saldırıları beşinci gününü doldururken, kara operasyonunun başlayacağını gösteren işaretler artıyor. Devlet Başkanı Boris Yeltsin, dün sabah Savunma Bakanı İgor Sergeyev ve İçişleri Bakanı Vladimir Ruşaylo ile görüştü. Bazı kaynaklar, operasyonun her an başlayabileceğini bazılarıysa, hava saldırılarının bir süre daha devam edeceğini bldiriyor.
       Rusya'da Çeçen karşıtı hava, 1994 - 1996 yıllarındaki savaş sırasında olmadığı kadar güçlendi. Yetkililerin Moskova'daki terör eylemlerinden Çeçenler'i sorumlu tutması sonucu Rusya başkentinde tüm Kafkas asıllılara yönelik "linç psikolojisi" oluştu. Kamuoyu yoklamaları, halkın, Moskova'daki bütün Çeçenler'in tutuklanmasını ya da sınır dışı edilmesini istediğini, hava bombardımanlarında sivillerin ölmesini de "olağan" karşıladığını gösteriyor.

Yazarlar