Dünya "Kafirler"e karşı Şamil

"Kafirler"e karşı Şamil

12.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Kafirler"e karşı Şamil

Kafirlere karşı Şamil


Dağıstan'daki köylerin işgalini komuta eden efsanevi Çeçen komutan Şamil Basavey İslam Şurası tarafından askeri emir olarak ilan edildi.


Cenk BAŞLAMIŞ - MOSKOVA


Rusya'nın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde isyan başlatan aşırı dincilerin sayısı beş bine ulaşırken, eylemi yöneten İslam Şurası, ünlü Çeçen komutan Şamil Basayev'i " askeri emir" ilan etti.
Kafkasya'da çok tehlikeli bir süreç başlaması ve isyanın yayılma tehlikesinin büyümesi üzerine, terör eylemleri düzenlenebileceği endişesiyle başkent Moskova'da da güvenlik önlemleri artırıldı. İnterfaks Ajansı'na göre, işgal eylemlerinin yöneticisi Dağıstan İslam Şurası, dün yaptığı toplantıda,
"Basayev'in, kutsal topraklardaki kafirlerin kovulması için oluşturulan mücahit birliklerinin başına emir atanmasına" karar verdi. Şura, Basayev'e, "zamanında Şeyh Şamil'in, satılmış kişilerin kafasını uçurduğunu" anımsattı. Kararı onaylayan Basayev ise, Dağıstan İslam Ordusu'nun başına Ürdünlü komutan Hattap'ı atadı. Şura ayrıca, " Müslümanlar'ın davasını satmak"la suçladığı Dağıstan lideri Muhammedali Muhammedov'un tutuklanmasını ve cumhuriyetin diğer yöneticilerine " tövbe etmeleri için üç gün süre tanınmasını" kararlaştırdı. Önceki gün de Dağıstan'ı İslam devleti ilan eden şura, resmi olmayan bir kuruluş. Bazı kaynaklar, işgal edilen köy sayısının 15'i bulduğunu bildiriyor, Dağıstan yetkilileri ise sadece iki köyden söz ediyor.
Moskova'da yayınlanan Kommersant gazetesi, Çeçenistan'dan gelen gönüllülerle, işgal eylemleri yürüten Vahabi militanların sayısının beş bine yaklaştığını yazdı. Gazeteye göre, Moskova ve diğer kentlerdeki stratejik hedeflerde güvenlik önlemleri artırıldı. Yeni İzvestiya gazetesi ise, Kafkasya'da Vahabiler'e katılanlara önce 800, daha sonra ise her ay 500 dolar ödendiğini yazdı.

Portre / Şamil Basayev

Kibar gerilla
Dağıstan İslam Şurası tarafından "askeri emir" ilan edilen 34 yaşındaki Çeçen komutan Şamil Basayev, Rusya'da " 1 numaralı terörist" olarak aranıyor.
Moskova'da tarım mühendisliği öğrenimi gören, çok iyi futbol oynayan Basayev'i okuldaki kız arkadaşları, kendilerine şampanya ikram eden kibar bir genç olarak hatırlıyor. 1991 yılında, Moskova'yı protesto etmek amacıyla Türkiye'ye uçak kaçırdı. Ertesi yıl Gürcü - Abhaz savaşına adamlarıyla katılan Basayev, Abhazlar'ın kazanmasında önemli rol oynadı. Savaş sonrası Çeçenistan'a dönen Basayev, diğer benzer komutanların tersine ticaretle hiç uğraşmadı. Çeçen lideri Cahar Dudayev'i zaman zaman eleştiren Basayev, iç savaş çıkması üzerine adamlarıyla ona destek verdi. Basayev'i dünya kamuoyu, 1995 yılında Rusya'nın Budyennovsk kentine düzenlediği baskınla tanıdı. İçinde çok sayıda silahlı adam bulunan kamyonlarla trafik polislerine rüşvet vererek kente gelen Basayev, yüzlerce kişiyi rehin aldı. Dönemin Başbakanı Viktor Çernomırdin, Basayev'le bir çok kez telefonda konuşarak rehinelere zarar vermemesini istedi. Bu baskından adamlarıyla birlikte sağ kurtulmasıyla adı Çeçen halkı arasında efsaneleşirken, Moskova hakkında, hala geçerli olan tutuklama kararı çıkardı. 1996 başlarında başkent Grozni'ye düzenlenen son saldırıya komuta etti ve kısa bir süre sonra Rusya ile savaş sona erdi. Barışın sağlanması ardından Başkan Aslan Mashadov'un hükümetinde görev aldı, ancak daha sonra muhalefete katıldı. Basayev, son dönemde aşırı dincilerle daha yakınlaştı. Sekiz kez yaralandı ve bir söylentiye göre ailesini savaş sırasında kaybetti.


Yazarlar