Dünya Kahraman yolcular katliamı engelledi

Kahraman yolcular katliamı engelledi

23.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amsterdam-Paris treninde katliam yapmaya hazırlanan kalaşnikoflu saldırganı, turistik gezide olan Amerikan askerleri engelledi. Faslı saldırganın radikal İslamcı olduğu ve Suriye’ye gittiği düşünülüyor

Kahraman yolcular katliamı engelledi

Fransa’da film gibi bir olay ile büyük bir faciayla sonuçlanabilecek bir terör saldırısı engellendi. Amsterdam-Paris seferini yapan hızlı trende, yolcuların cesur davranışı sonucunda katliamın önüne geçildi. Faslı olduğu ve kalaşnikof taşıdığı belirtilen 26 yaşındaki saldırgan, trende ateş açtığı sırada üç Amerikalı ve bir İngiliz yolcu tarafından etkisiz hale getirildi. Fransız yetkililer olayla ilgili “terör soruşturması” başlatırken, saldırganın radikal İslamcı olduğu ve daha önce Suriye’ye gittiği düşünülüyor. Fransız medyası, saldırganın valizinde birçok otomatik silah, 9 şarjör ve kesici aletin bulunduğu aktararak büyük bir katliama hazırlandığına işaret etti. Fransa’nın yanı sıra Belçika polisi de olayla ilgili terör soruşturması başlattığını duyurdu.

Haberin Devamı

Silahı tuvalatte doldurdu

Olay, cuma gecesi hızlı trenin Belçika sınırından Fransa’ya geçtiği sırada gerçekleşti. ABD ordusunun yedek birliği Ulusal Muhafızlar üyesi olan arkadaşı Alek Skarlatos (22) ile seyahat eden Amerikan Hava Kuvvetleri mensubu Spencer Stone, Faslı adamın şüpheli davranışlarda bulunduğunu fark etti. Adamı izlemeye alan Amerikalılar, tuvalette silahını doldurduğunu duydular. Tuvaletten çıktığı sırada omzunda kalaşnikof olduğunu gören bir Fransız vatandaşı, adamı durdurmaya çalışsa da başarılı olamadı. Amerikalı askerler, üniversite öğrencisi olan arkadaşları Anthony Sadler ve yanlarında seyahat eden İngiliz IT danışmanı Chris Norman’ın da yardımı ile saldırganın üzerine atlayarak terör saldırısını engellediler.

Haberin Devamı

Saldırganın önüne atladı

Kısa bir süre önce Afgnistan’daki görevinden dönen Skarlatos, Fransız BFMTV radyosuna, “Her şey çok hızlı gelişti. Önümden bir güvenlik görevlisi koşarak geçene dek ne olduğunu anlamadım. Arkama baktım ve bir adamın kalaşnikofla kompartımana girdiğini gördüm. Arkadaşlarım ve ben yere yattık, daha sonra ‘Hadi onu yakalayalım’ dedim” şeklinde konuştu. Skarlatos’ın aktardıklarına göre, arkadaşı Stone kendini saldırganın önüne atarken silahını elinden almayı başardı.

Bayılana dek vurdular

Ancak saldırgan bu kez de bıçakla saldırdı. Skarlatos, “O andan sonra artık bayılana dek kafasına vurmaya başladım” derken Sandler olayı, “’Silahımı geri verin’, ‘Silahımı geri verin’ diye bağırıyordu. Ama onu dövmeye devam ettik ve hareket edemez hale getirdik” sözleri ile anlattı. Etkisiz hale getirilen saldırgan Fransa’daki Arras istasyonunda gözaltına alındı.

Olay sırasında Spencer Stone’un yanı sıra bir Amerikan vatandaşı daha yaralandı. Ayrıca Fransız aktör Jean-Hugues Anglade, saldırı sırasında alarm düğmesine basmak için camı kırmaya çalışırken hafif şekilde yara aldı. Stone’un boynu ve elinde bıçak yaraları olduğu ancak durumunun iyi olduğu aktarıldı. Adı açıklanmayan diğer ABD vatandaşının ise omzundan silahla vurulduğu belirtildi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, vurulan kişinin de hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti. Bakan Cazeneuve, saldırganı etkisiz hale getirenlerin “büyük bir cesaret gösterdiklerini” söyledi. Cazeneuve, “Soğuk kanlı eylemleri olmasaydı, korkunç bir olay ile karşı karşıya kalabilirdik” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama da Amerikalıları kutlayarak, “Kahramanca davranışlarının çok daha kötü bir trajedeyi engellediği açık” açıklamasında bulundu.

Cesaret madalyası ve Elysee daveti

Terör saldırısını engelleyen dört kişiye Fransa tarafından cesaret madalyası takdim edildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ‘kahramanlar’ ile telefonda görüştüğü, onları bizzat tebrik etmek için resmi konutu Elysee Sarayı’na davet ettiği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı ofisi, görüşmenin ilerleyen günlerde gerçekleşeceğini duyurdu.

‘Mayıs ayında Türkiye’ye geldi’

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 26 yaşındaki Fas kökenli saldırganın geçen yıla kadar İspanya’da yaşadığını, 2015’te Belçika’ya taşındığını aktardı. Bakan, 2014’te saldırganın kimliğinin, radikal İslamcı olduğu gerekçesi ile İspanya tarafından Fransız istihbaratına bildirildiğini söyledi. İspanya basını saldırganın adını Eyüb el-Kahzani olarak açıkladı.
Fransız gazetesi La Voix du Nord’a göre, saldırgan polisin gözetimi altına alınmıştı. Ancak gazete, saldırganın hâlâ izlenip izlenmediğinin ise bilinmediğini vurguladı.
Güvenlik kaynaklarına göre, saldırgan ilk kez 2014’te gittiği Suriye’de askeri eğitim aldı ve iç savaşta çatışmalara katıldı. La Voix du Nord, saldırganın bu yılın mayıs ayında Almanya’dan Türkiye’ye giden bir uçakta bulunduğunu aktardı. Saldırganın, Fransa’daki Charlie Hebdo saldırısından hemen sonra, Belçika’da gerçekleşen bir baskınla etkisiz hale getirilen IŞİD’e yakın hücre ile bağlantılı olabileceği de aktarıldı.
Sorgu sırasında ilk önce polislere sahte bir isim veren saldırganın daha sonra gerçek kimliğini açıkladığı belirtildi. Polis kaynakları, gerçek kimliğinin İspanya’nın ilettiği isim ile aynı olduğunu söyledi.
Adlarının açıklanmaması şartı ile konuşan polis yetkilileri, adamın gözaltına alındığı Arras bölgesinden başkent Paris’e transfer edildiğini belirtti.
Fransa, 17 kişinin öldüğü Charlie Hebdo dergisine yönelik terör saldırısının ardından alarma geçmişti. İstihbarat ve polis tarafından takip edilen saldırganın güvenlik güçlerinden ziyade, olay yerinde tesadüf eseri bulunan vatandaşlarca durdurulması ise güvenlik açısından soru işaretleri yaratıyor.