Dünya Karadeniz’de ne oluyor?

Karadeniz’de ne oluyor?

15.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkması sonrası ilk kez ticari bir gemiye ateş açması büyük ses getirdi. Ukrayna’nın sert tepki gösterdiği olay, Karadeniz’deki ticari güvenliğe dair endişeleri gündeme getirdi.

Karadeniz’de ne oluyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkma kararı alması sonrasında, Karadeniz’de bir belirsizlik hakim. Rusya, Ukrayna limanlarına giden bütün gemileri ‘potansiyel askeri gemi’ olarak göreceğini duyurmuştu. Nitekim önceki gün Palau bayraklı Şükrü Okan adındaki kargo gemisine gerçekleştirilen operasyon dikkat çekti ve ileride neler olabileceği konusunda soru işaretleri yarattı.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Karadeniz’de devriye gezen Rus gemisi Vasiliy Bikov’un Palau bayraklı Şükrü Okan adlı Türk yük gemisine uyarı ateşi açtığını ve gemiyi durdurduğu belirtilmişti. Bir Rus helikopteri gemiden havalanmış ve Rus askeri Ukrayna’nın İzmail Limanı’na hareket ettiği iddia edilen gemide kontrol gerçekleştirmişti. Ancak daha sonra geminin Ukrayna’ya değil, Romanya’ya gittiği ortaya çıkmıştı.

Ukrayna: Korsanlık

Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesinden bu yana, Rusya, Karadeniz üzerinden yapılan Ukrayna bağlantılı nakliyatları bloke ediyor. Olayın ardından Ukrayna’dan sert bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini savunulurken, “Bu eylemler, Rusya’nın Karadeniz’deki ticaret gemilerinin güvenliğini tehlikeye atmaya yönelik kasıtlı politikasının örneğidir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak ise Rusya’nın bu adımının, “uluslararası kanunların çiğnenmesi anlamına geldiğini, bir korsanlık faaliyeti olduğunu ve başka bir devletin karasularında sivil bir araca karşı içlenen bir suç olduğunu” öne sürdü.

Pazar günü meydana geldiği belirtilen hadise, Moskova’nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasından çıkmasından bu yana ticari bir gemiye açtığı ilk ateş. Sivil bir gemiye ateş açılmış olmasının, Karadeniz’deki diğer gemileri de etkileyebileceği ifade edilirken, tahıl anlaşmasından Rusya’nın çıkma kararı sonrası bölgede Rus ve Ukrayna ordularının karşılıklı saldırılarının artması da dikkat çekiyor.

Rusya, Ukrayna’da yine sivilleri vurdu

Rusya’nın Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları devam ediyor. Rusya’nın Herson’a düzenlediği bombardımanda 7 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında üç haftalık bir bebeği ve 12 yaşında bir çocuğu ile dört kişilik bir ailenin de olduğu açıklandı. Rusya’nın sivilleri hedef alması Ukrayna’da yine tepkiyle karşılanırken, önceki gece de Odessa’ya yönelik bir saldırı gerçekleşti. Rus ordusu Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Odessa’yı roket ve İHA’lar ile hedef aldı. Kentte çok sayıda patlama meydana geldiği bildirildi.

Haberin Devamı

Saldırılar sonrası açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sivillere yönelik saldırılara karşılık olarak Rusya’yı misilleme düzenlemek ile tehdit etti. Zelenskiy, “Yok edilen her işgalci, yakılan her merkezi üs ve her depo, Kırım Köprüsü’ne yönelik saldırılar ve dahası... Bunlar Rusya’nın yaptığı hiçbir saldırıyı karşılıksız bırakmayacağımızın göstergesidir” diye konuştu.