Dünya ‘Karanlık’ saldırı

‘Karanlık’ saldırı

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, elektriksiz kalan Ukrayna’da enerji altyapısına yönelik saldırılarını sürdürüyor. 4 kişinin öldüğü son saldırılar sonrası ülke yeniden karanlığa büründü.

‘Karanlık’ saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş devam ederken, Moskova, füze saldırılarıyla Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef almayı sürdürüyor. Kış şartlarında ısınma ve elektrik sorunu yaşayan ülkede son füze saldırısının ardından, özellikle doğu bölgelerinde enerji hatlarında daha büyük kesintiler meydana geldi. Güneyde Odessa kentinde de elektrikler kesildi.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ‘Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli bölgelerine 70 kadar füze saldırısı düzenlediğini, 4 kişinin hayatını kaybettiğini ve elektrik şebekesinin zarar gördüğünü’ açıkladı. Zelenskiy füze savunma sistemlerinin, atılan füzelerin çoğunu durdurduğunu ancak bazı füzelerin hedeflerini vurduğunu kaydetti.

Zelenskiy, “Ukrayna’nın orta bölgelerinde, Odesa, Zaporijya ve Harkov bölgelerinde maksimum çaba sarf ediliyor. Birçok bölgede, sistemi istikrara kavuşturmak için acil durum kesintileri yapmak zorunda kaldık” dedi. Ukrayna’daki kesintilerden Moldova’nın da etkilendiği öğrenildi.

Rusya’nın 10 Ekim’de başlattığı geniş çaplı füze saldırıları askeri hedeflerden çok enerji üretim tesislerini ya da hatları kapsıyor. Kışa girerken geniş enerji kesintileriyle karşı karşıya kalan Ukraynalılarsa çok zor bir dönemden geçiyor. Rusya’nın bu saldırıları ileride ‘savaş suçu’ kapsamında değerlendirilebilir. Zira sivillere yönelik bu saldırıların askeri bir karşılığı bulunmuyor.
Nitekim Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik son saldırılarını kınayarak, saldırıların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in acımasızlığını bir kez daha gösterdiğini bildirdi. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Savunma Bakanı Lloyd Austin ayrıca, ABD’nin “Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarına karşı koyma kabiliyetini destekleme konusundaki kararlılığını” dile getirdi.

Haberin Devamı

Karşı saldırı

Öte yandan Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik karşı saldırıları da devam ediyor. Önceki gün Rusya’daki iki askeri üs hedef alınmıştı. Dün ise Rusya’nın Kursk kentindeki petrol deposuna saldırı düzenlendi. Ukrayna sınırına yakın Kursk kentinin valisi Roman Starovoyt “Bir insansız hava aracı saldırısı sonucunda, Kursk havaalanı bölgesinde bir petrol depolama tankı alev aldı” dedi. Sosyal medyada paylaşılan videolarda gece saatlerinde meydana gelen patlamanın karanlık gökyüzünü aydınlattığı görüldü. Rusya, pazartesi günü Ryazan ve Saratov askeri havaalanlarına yapılan 3 kişinin öldüğü saldırılardan Ukrayna’yı sorumlu tutmuştu.

Haberin Devamı

Putin Kerç Köprüsü’nü inceledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bomba yüklü kamyonun infilak etmesiyle kısmen çöken Kırım Köprüsü’nün onarılmasının ardından köprüyü ziyaret ederek, üzerinde araç kullandı.

Rusya’nın 2014 yılında yasadışı şekilde Ukrayna’da ilhak ettiği Kırım’ı Rus topraklarına bağlamak amacıyla 2018’de açtığı Kırım Köprüsü’ne 8 Ekim’de bomba yüklü kamyonla saldırı düzenlenmiş, Rusya, saldırıdan Ukrayna’yı sorumlu tutmuştu.