Dünya Kardashian iddiası yasak getirdi

Kardashian iddiası yasak getirdi

23.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kim Kardashian’a kilo verdirdiği iddia edilen bir iğne popüler olunca talep patladı. İngiltere de talebi karşılamak için söz konusu ilacın dünyaya ihracatını yasakladı.

Kardashian iddiası yasak getirdi

ABD’li TV yıldızı Kim Kardashian’ın (42) kısa sürede kilo vermek için kullandığı iddia edilen “Semaglutid” adlı iğnenin sosyal medyada popüler olmasının ardından İngiltere’de ihraç edilmesine yasak getirildi. Kardashian, Mayıs ayında Vogue dergisine, MetGala’dabir zamanlar Marilyn Monroe’ya ait olan bir elbisenin içine sığabilmek için 3 haftada 7 kilo verdiğini söylemişti.

Haberin Devamı

Obezite ilacı

Bunun üzerine Kardashian’ın Semaglutid kullandığına dair söylentiler ortaya çıkmıştı.Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın da kilo vermek için söz konusu iğneyi kullandığı öne sürülmüştü.

“Ozempic” veya “Wegovy” markası altında satılan ilaca ilginin büyük oranda artması İngiltere’de sorun yarattı. İngiliz hükümeti, ülkedeki talebin karşılanması için ilacın İngiltere’den dünyaya ihraç edilmesini yasakladı. İngiltere’de Sağlık Bakanlığı, 2022’nin sonlarında veya 2023’ün başlarında kullanıma sunulması planlanan Wegovy’nin kiloyla ilgili en az bir sağlık sorunu olan obez kişilere uygulanacağını, bu hastaların da doktorları tarafından sevk edilmeleri şartıyla iğneyi alabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Doktor tavsiyesi gerekiyor

Uzmanlar, ilaca ilginin TikTok’ta popüler olmasıyla arttığını belirtirken, ilacın üreticisi Novo Nordisk UK de “benzeri görülmemiş” bir taleple karşı karşıya olduklarını açıkladı.Öte yandan, Semaglutid, yemekten sonra salınan bir hormon olan glukagon benzeri peptid-1’i (GLP-1) taklit ederek çalışıyor. Vücuda, sindirilen şekerin kandan enerji için kullanılabilecek hücrelere taşınmasına yardımcı olan insülini serbest bırakması için sinyal veriyor. Bu da tokluk hissine yol açıyor. İştahı bastıran Semaglutid’in kişinin kilosunun beşte birini kaybetmesine yardımcı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ise ilacın doktor tavsiyesiyle kullanılmasının şart olduğunu söylüyor.