Dünya Kaşıkçı’nın katilleri ‘eğitimli’ çıktı!

Kaşıkçı’nın katilleri ‘eğitimli’ çıktı!

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Washington Post gazetesi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü bulunan ekipteki bazı isimlerin, bu ülkenin istihbarat birimlerinin modernizasyonu kapsamında ABD’de eğitim aldığını iddia etti

Kaşıkçı’nın katilleri ‘eğitimli’ çıktı

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, yaklaşık 6 ay önce Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi olayıyla ilgili iddialar ortaya atılmaya devam ediyor. Nitekim son iddiaya göre, Suudi gazetecinin öldürülmesinde rol oynayan ekipten bazı isimler, Suudi istihbaratının modernizasyonu planı çerçevesinde ABD’de eğitim almış.

Haberin Devamı

Takım kurulmuş

“Washington Post” gazetesinin yazarı David Ignatius, “Suudi Hızlı Müdahale Grubu”nun bazı üyelerinin, ABD’de Dışişleri Bakanlığı gözetiminde eğitim aldıklarını, Arkansas merkezli özel güvenlik şirketi “Tier 1” tarafından verilen eğitimin, Washington ile Riyad arasındaki savunma ve istihbarat alanında işbirliğinin bir parçası olduğunu yazdı. Ignatius, eğitimin Kaşıkçı cinayeti sonrasında devam etmediğine dikkati çekerken, aynı şekilde ABD’nin Suudi istihbaratını modernize etme planlarının da durdurulduğunu savundu. Dışişleri Bakanlığı’ndan onay bekleyen bu projenin de, “DynCorp” adlı şirketi bünyesinde bulunan “Culpeper Ulusal Güvenlik Çözümleri” adlı kuruluşca yürütüldüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı

Haberinde, Culpeper projesinde yer alan Suudi yetkililere dikkati çeken David Ignatius, projenin önemli kişilerinden olan Suudi istihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el Assıri’nin, Kaşıkçı cinayetinin baş zanlılarından biri olarak yargılandığını, “Hızlı Müdahale Timi”ni kurduğunı hatırlattı.

Suikast timinin başında olduğu bilinen güvenlik yetkilisi Maher Abdulaziz Mutreb ise, eğitim alan isimlerden biri olarak dikkat çekiyor. 2002-2007 yılları arasında arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da görev yapan Mutreb, Suudi Arabistan’daki yakınlarına “bir dizi eğitim programı için ABD’ye gittiğini” söylemiş. Yazıda ayrıca, CIA’in eski direktörü olan, Culpeper’ın da 2017 yılında yönetim kurulu başkanı olarak bilinen Michael Morell’in, Kaşıkçı cinayetinden sadece birkaç gün sonra projeden çekildiği vurgulanıyor.

Ignatius, iddiasını ABD’li ve Suudi kaynaklara dayandırırken, kaynaklarının iki ülke arasındaki ilişkiyi koruyabilmek adına yeni kurallar ve hesap verebilirlik mekanizmaları inşa etmeyi umduklarını da aktardı.

Suudiler gizliyor

Riyad yönetimi, 15 kişilik infaz ekibinden 11’i hakkında dava açmış, bunlardan beşinin idamla yargılanmasına hükmetmişti. 11 kişi arasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yakın isimler olan Suud el-Kahtani ve General Ahmet el-Assıri de bulunuyor. Suudi Arabistan, her ne kadar olayla ilgili soruşturma yürütse de henüz Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüne dair net bir açıklama yapmış değil. Ayrıca şu an tutuklu bulunduğu belirtilen zanlıların uluslararası topluma açık ve şeffaf bir şekilde yargılanmaları yönündeki talepleri de reddediyor.

Haberin Devamı

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA de, cinayetten Veliaht Prensi sorumlu tutan bir rapor hazırlamıştı. Eski hükümet danışmanı da olan Kaşıkçı, Suudi Prensi Muhammed bin Selman’ın birçok kararını ve Riyad yönetiminin Yemen’e askeri müdahalesini eleştiriyordu.