Dünya Katar’dan listeye ret

Katar’dan listeye ret

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katar, körfezdeki diğer Arap ülkelerinin isteklerinin yer aldığı listeyi ‘gerçekçi ve mantıklı değil’ ifadesiyle reddetti

Katar’dan listeye ret

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkelerinin Katar’dan isteklerinin yer aldığı liste Katar’da tepkiyle karşılandı. Katar, 13 maddelik talep listesini reddetti. Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El-Sani, dün yaptığı açıklamada, taleplerin gerçekçi ve mantıklı olmadığını söyledi. Taleplerin Katar’la ilgili meselenin terörle mücadele olmadığını gösterdiğini ifade eden El-Sani, Katar’ın egemenliğinin kısıtlanmasına ve dış politikasının bağımlı hale getirilmeye çalışıldığını dile getirdi.
ABD: Aile meselesi
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin ‘aile içi bir mesele’ olduğuna inandıklarını belirterek talep halinde ABD’nin kolaylaştırıcı katkı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Sorunun ilgili ülkeler arasındaki bir kriz olduğunu ve yine onların çabasıyla çözülmesi gerektiğini anlatan Spicer, “Bu meselenin tarafı olan 4 ülke var, bunun bir aile meselesi olduğuna inanıyoruz ve bunu onlar çözmeliler. Eğer biz bu sürece kolaylaştırıcı bir katkı yapabiliyorsak öyle olsun. Ancak bu konu, onların çözmesi gereken bir meseledir” değerlendirmesi yaptı.
İstekler listesinde yer alan El Cezire televizyonun kapatılması konusu tepki uyandırmaya devam ediyor. El Cezire yaptığı açıklamada bu isteğin, “bölgedeki ifade özgürlüğünü susturma ve insanların bilgiye erişimi ve duyulma hakkının bastırılması” olduğunu söyledi. Kurum, ‘hiçbir hükümetin ya da otoritenin etkisi altında kalmadan gazetecilik yapmaya devam edeceklerini’ belirterek, ‘hükümetlerden gazetecilerin işini yapabilmesi için medyanın özgürlüğüne saygı duymalarını istediklerini’ aktardı.