Dünya Katar’dan talepler 6’ya indi

Katar’dan talepler 6’ya indi

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katar’a karşı uygulanan ambargonun kaldırılması için bazı Arap ülkeleri tarafından sunulan 13 maddelik talep listesinin 6’ya indiği belirtilirken, söz konusu ülkelerin Katar’daki Türk üssünün kapatılmasında ısrarcı olmadıkları vurgulandı

Katar’dan talepler 6’ya indi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’nin, terörü desteklediği gerekçesiyle Katar’la ilişkileri kesmesi sonrası farklı sinyaller gelmeye devam ediyor. Söz konusu ülkelerin, Katar’dan talep ettiği ve aralarında Katar’daki Türk üssünün kapatılmasının da bulunduğu istekler listesinin 13 maddeden 6’ya indiği öne sürüldü.

NYT: Israr bitti!

S. Arabistan’ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Abdullah el Muallimi, dün gazetecilere yaptığı açıklamada ülkesinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in Katar’la ilişkileri kesmesinin ardından sunduğu 13 maddelik talep listesini daralttığını söyledi. Muallimi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in 13 detaylı talep yerine 6 genel “ilke” hazırladığını ifade ederken, “Elbette uzlaşmadan yanayız ancak söz konusu 6 maddeyle ilgili taviz vermeyeceğiz” dedi.

Katar’a sunulan 6 ilke arasında, “her türlü aşırılık ve terörle mücadele edilmesi, bu tür oluşumların finansmanının ve barındırılmasının engellenmesi”nin yanı sıra “başka devletlerin içişlerine karışmaktan ve yasa dışı oluşumları desteklemekten kaçınılması” gibi talepler mevcut. Doha merkezli haber kanalı Al Jazeera’nin kapatılması ve İslami kuruluşların tüm temsilcilerinin Katar’dan gönderilmesi talepleriyse, bu listede şimdilik yer almıyor. 4 Arap ülkesi, Doha’ya, aralarında Katar’daki Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması talebinin de yer aldığı 13 maddelik bir liste yollamıştı.

Bununla birlikte ABD’li New York Times (NYT) gazetesi, 4 ülkenin, Katar’daki Türk üssünün kapatılması konusunda ısrarcı olmaktan vazgeçtiğini önü sürdü. NYT, söz konusu ülkelerin, Katar’dan, Suudi temsilcinin belirttiği 6 genel prensip çerçevesinde hareket etmesini istediklerini yazdı. Katar daha önce egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal eden herhangi bir talebi kabul etmeyeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

171 Türk askeri daha ulaştı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarından oluşan 6. grubun, Katar’ın başkenti Doha’ya ulaştığı bildirildi. Katar Savunma Bakanlığı’na bağlı Manevi Rehberlik Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Katar ile Türkiye arasındaki askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde ülkeye gelen takviye grubun, Doha’daki diğer Türk askerlerine katıldığı ve Katar Silahlı Kuvvetleri ile ortak göreve başladığı ifade edildi.

Katar’dan talepler 6’ya indi


Açıklamada ayrıca “Ankara ile Doha’nın, terör ve aşırıcılıkla mücadele çabalarının desteklenmesi, bölgedeki güvenlik ve istikrarın korunması için benimsenen ortak savunma anlayışı” çerçevesinde savunma alanında işbirliği yaptığına dikkat çekildi. Son giden grupta 171 asker bulunduğu belirtiliyor.

Katar ile Türkiye arasında TSK unsurlarının Katar’da daimi konuşlanmasına ilişkin anlaşmalar çerçevesinde TSK unsurlarından oluşan ilk grup, 19 Haziran’da
Katar’a ulaşmıştı.

Haberin Devamı