Dünya Kazımi’ye drone ile suikast girişimi

Kazımi’ye drone ile suikast girişimi

08.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Irak Başbakanı Kazımi’nin konutuna insansız silahlı hava aracıyla saldırı düzenlendi. Evde hasar meydana gelirken Kazımi olaydan yara almadan kurtuldu

Kazımi’ye drone ile suikast girişimi

DIŞ HABERLER - Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi’nin konutuna, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendi. Kazımi olaydan yara almadan kurtulurken, başta Türkiye olmak üzere NATO, ABD ve diğer ülkelerden kınama geldi.

Haberin Devamı

Hükümete bağlı Güvenlik Medya Ağı’ndan yapılan açıklamada, Kazımi’nin Bağdat Yeşil Bölge’deki evinin “silahlı drone” ile saldırıya uğradığı kaydedilerek, Başbakan’ın saldırıdan yara almadan kurtulduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı. Açıklamada, bölgedeki güvenlik güçlerinin önlem almayı sürdürdüğü belirtildi. Irak Başbakanı da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ben iyiyim, ailemin yanındayım. Herkesi sakin olmaya ve serin kanlı kalmaya davet ediyorum” dedi.

Bağdat’ta Bakanlar Kurulu’nu olağanüstü gündemle toplayan Kazımi, burada yaptığı konuşmada, “Dünkü suçu işleyenlerin izinden gideceğiz ve kim  olduklarını çok iyi biliyoruz, yakında açıklayacağız” dedi.

Bu arada saldırıyla ilgili farklı detaylar konuşulmaya başlandı. Euronews’un haberine göre daha önce 1 olduğu duyurulan SİHA sayısının 3 olduğu ortaya çıktı. Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, saldırıda kullanılan 2 SİHA’nın güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu ancak 3’üncünün engellenemediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Başbakan Kazımi’nin zarar görmediği saldırıda korumalarından 6’sı yaralandı, ayrıca başbakanlık konutunun içinde ve araçlarında da maddi hasar meydana geldi.

Tehditler almıştı

İran’a yakın Fetih Koalisyonu ve Şii Haşdi Şabi destekçileri, 10 Ekim’de yapılan seçim sonuçlarına itiraz ederek Yeşil Bölge önündeki oturma eylemini sürdürüyor. 5 Kasım’da eylemcilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede bir gösterici güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölmüştü.

Bunun üzerine önceki tansiyonun yükseldiği olay yerine gelen ve ölen eylemci için kurulan taziye çadırında açıklamalar yapan Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Hazali, Kazımi’ye yönelik tehditler içeren ifadeler kullanmıştı.  Hazali’nin yanı sıra Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ve Şii milis güçlerden Ebu Ala el-Velayi de, Kazımi ve hükümete yüklenerek sert eleştirilerde bulunmuştu. Amiri göstericinin öldürülmesinin cezasız kalmayacağını açıklamıştı.

Türkiye’den sert kınama

Türkiye, Irak Başbakanı’nın konutuna insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin kaynağı ne olursa olsun terörle mücadelede Irak’ın yanında yer alacağı belirtilerek “Irak’ın egemenliğine ve istikrarına zarar vermeyi hedeflediği açık olan bu korkakça saldırının faillerinin en kısa sürede tespit edilerek adalet önünde hesap vermelerinin sağlanmasını temenni ediyoruz” denildi.