Dünya ‘Kemer sıkma’ önlemi Atina’yı karıştırdı

‘Kemer sıkma’ önlemi Atina’yı karıştırdı

17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ekonomik krizden kurtulmaya çabalayan Yunanistan’da, kreditörlerin talepleri doğrultusunda düzenlenerek meclise getirilen yeni “kemer sıkma” önlemleri onaylandı.

‘Kemer sıkma’ önlemi Atina’yı karıştırdı

Yunanistan Parlamentosundaki oylamada torba yasa tasarısı, hükümet ortakları Syriza ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) oylarının yanı sıra bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle meclisten geçti. Pek çok alanda “kemer sıkma” önlemleri getiren torba yasa tasarısına, 295 milletvekilinin katıldığı oylamadan 154 “Evet” çıktı. Başbakan Aleksis Çipras, yeni düzenlemelerle kurtarma paketi programından çıkış için önemli bir adım atılacağını savunurken, grev haklarıyla ilgili olarak da sendikaları bilgi kirliliği yaratmakla suçladı, düzenlemenin grev hakkını tehdit etmediğini söyledi.

Yeni düzenlemeyle batık krediler nedeniyle haciz gelen mülklerin satışının kolaylaştırılması, işletmelerde grev kararı almak için gereken oranın yükseltilmesi ve aile yardımı ödeneklerinde kesintiler planlanıyor.

Sendikaların çağrısıyla önceki gece meclis önünde toplanan binlerce gösterici, düzenlemeleri protesto etti. Göstericilerden bir grubun meclis bahçesine girmeye çalışması sonucu, polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Molotofkokteyli, taş ve kırmızı boyalarla polise saldıran gruba, emniyet güçlerince gaz ve ses bombalarıyla müdahale edildi.

Sendikaların çağrısıyla Atina’da metro, tramvay ve otobüs çalışanlarının 24 saatlik greve gitmesiyle dün toplu taşıma durma noktasına geldiği belirtiliyor.