Dünya Kerkük gerilimi

Kerkük gerilimi

16.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Merkezi yönetimin Kerkük’ü boşaltması için Peşmerge’ye verdiği süre dolarken, Irak ordusundan beklenen saldırı gerçekleşmedi. İki taraf arasında görüşme trafiği gece boyunca sürerken, ABD’nin devreye girmesiyle Kürt yönetimi Dokan kasabasında, Barzani başkanlığında toplandı

Kerkük gerilimi

Merkezi Irak Hükümeti’nin Peşmerge güçlerinin Kerkük’ün güneyi ve güney batısındaki mevzileri teslim etmesi için belirlediği süre önceki gece 02.00’de sona erdi. Saldırı olması halinde ise Peşmerge’ye, Kürt yönetimi tarafından, “Karşılık verin” talimatı verilmişti. Sürenin dolması sonrasında bölgeye yönelik Irak ordusunun saldırısı gerçekleşmedi. Haşdi Şabi yetkilileri ile Kerkük’ü yöneten Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yönetimi arasında gece boyunca saatler süren görüşmeler gerçekleşti. Görüşmeler sürerken Irak ordusuna ait savaş uçakları, Kerkük üzerinde alçaktan uçuşlar yaptı.

Haberin Devamı

McGurk’un çözüm önerisi

İplerin gerildiği sınırda tansiyonu düşürmek için Süleymaniye’nin Dokan kasabasında Barzani başkanlığında bölgeyi yöneten KDP ve KYB’nin politbüro üyeleri IKBY Başkanı Mesud Barzani ve KYB’li Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, Irak ordusu ve Haşdi Şabi milis gücünün Kerkük’e yönelik operasyon ihtimali ve nasıl karşı konulacağına konularının yanı sıra Erbil’le Bağdat arasındaki krizin aşılmasına yönelik konular ele alındı. Toplantıya Haşdi Şabi güçlerine komuta ettiği belirtilen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin de katıldığı ileri sürülürken, Kerkük’te tansiyonun düşürülmesine yönelik ABD’nin DAEŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi McGurk tarafından hazırlanan 6 maddelik çözüm önerisi masaya yatırıldı. McGurk’un önerileri arasında, içinde Kerkük’ün de yer alacağı tartışmalı bölgelerin durumuna ilişkin Bağdat ve Erbil ortak bir çalışma grubu oluştrulması, Kerkük’ün statüsünün bu kapsamda belirlenmesi gibi maddeler yer aldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İran sınırları kapattı

Bağdat’la Erbil yönetimi arasında Kerkük gerilimi devam ederken İran’ın Kürt bölgesine açılan sınır kapılarını kapattığı açıklandı. İddia İran Dışişleri Bakanlığı tarafından ilk saatlerde yalanlandı ancak Kürt yetkililer, olayı doğruladı. Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Gümrükler Genel Müdürü Samal Abdurrahman, İran’ın dün Perwezhan, Başmak ve Haci Omeran sınır kapılarını kapattığını söyledi.

PKK varlığı savaş ilanıdır

Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri tarafından kuşatmaya alınan Kerkük’te eller tetikten çekilmezken PKK’lıların bölgedeki varlığı Merkezi Bağdat yönetimini rahatsız etti. Bağdat Yönetimi’nin, PKK’nın Kerkük’teki varlığının savaş nedeni olduğu yönündeki açıklamasına Kürt Yönetimi’nden, “Kerkük’te PKK yok” yanıtı geldi.

5 maddede anlaşma

Toplantı sonrası IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından açıklama yapılarak, iki partinin 5 madde üzerinde anlaştığını duyurdu. 5 madde şöyle sıralandı:

- Ortak yükümlülüklerin bu süreçte yerine getirilmesinin garanti edilmesi.

Haberin Devamı

- Sorunların çözülmesinde şartsız diyaloğa hazırız.

- Kürdistan güçleri, Bağdat ve Erbil’in anayasal ilkeler ve çıkarları doğrultusunda şartsız bir şekilde müzakereye hazırdır.

- Müzakerelerin Kürdistan ve Irak’ın öncü siyasi tarafların katılımı ile yapılarak, uluslararası örgütlerin de süreci izlemesi uygun görülmüştür.

- Olabilecek saldırı tehditleri ilişkileri tehdit etmekten öteye gidemeyecektir.