Dünya Kerkük’te güvenliği peşmerge devralacak endişesi

Kerkük’te güvenliği peşmerge devralacak endişesi

16.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ta 10 Ekim’de yapılan parlamento seçimleri nedeniyle Kerkük’te temsilciliklerini açan Kürt gruplarının silahlı birliklerini de bölgeye sokmalarına yönelik talep, merkezi Bağdat yönetimi tarafından reddedildi. Bölgede DAEŞ’in saldırılarını önleme gerekçesiyle Irak merkezi yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında, “Ortak Koordinasyon Odası” kuruldu. Bu kapsamda bir grup Peşmerge, Bağdat hükümeti ile yapılan anlaşma kapsamında Kerkük’teki ABD güçlerinin bulunduğu K1 askeri üssüne konuşlandı. Bölgeye yerleşen silahlı Peşmerge güçleri, Kerkük’ün yanı sıra Musul, Diyala, Selahaddin dahil sorunlu bölgelerde Ortak Koordinasyon Odası’nın gözetiminde Irak ordusu ile birlikte hareket edecek.

Kerkük’te güvenliği peşmerge devralacak endişesi

 

NAMIK DURUKAN Ankara

Ortak güç sınırda

Bölgedeki kaynaklar, Irak ordusu ile Peşmerge’nin kontrol ettiği bölgeler arasında oluşan boşluktan yararlanan DAEŞ’li grupların, boşlukları manevra sahası olarak kullandığını belirtiyor. Sabotaj, suikast ve baskınlar yaparak Irak ordu güçleri ve Peşmerge’ye zaiyat verdiren bu grupların, zaman zaman yol kesme eylemlerinin ile de etkili olduğu kaydediliyor. Söz konusu boşluğu gidermek için Irak ordusu ile Peşmerge arasında kısa süre önce ortak mücadele için anlaşma yapıldı ve DAEŞ’le mücadele için ağır silahla donatılan küçük bir ortak ordu sınırlarda aktif görev almaya başladı.

Haberin Devamı

Güvenlik anlaşması Kerkük ve bölgede yaşayan Türkmenleri endişelendiriyor. Peşmergenin Kerkük’e girmesinin bölgede istikrarsızlığa yol açacağını savunuyor.

‘Bağdat’a gidip lobi oluşturulmalı’

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan, Bağdat merkezi yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında, sınırların korunmasına yönelik yapılan anlaşmanın “Irak’ın bölünmesine zemin hazırlayacağını” ileri sürdü. Projenin engellenmesi gerektiğini söyleyen Turan, şöyle konuştu: “Dünyadaki tüm Türkmen çevrelerin Bağdat’a gidip lobi oluşturması gerekiyor. Biz geçmişte bunu yaptık. Şimdi de bunun için heyet kurup Bağdat’ta temaslara başlayacağız. Kerkük’ün ne kadar hassas olduğu konusunda yönetimi uyaracağız. Kerküksüz Irak’ı bölemezler. Amaç Kerkük’ün petrolüdür ve bölücü projenin tekrar canlandırılmasıdır. Arap liderleri kardeşlerimizi uyarmakta fayda var. Kerkük hükümet kurulma sürecinden daha önemlidir. Mevzu Irak’ın birlik ve beraberliğidir. Bağdat zayıf olsa Kerkük elden gider, Musul elden gider, Diyala elden gider, Tuzhurmatu, Telafer elden gider. Bağdat’ı güçlü tutmalıyız. Gelin anlaşın. Size yalvarıyoruz, memeleketin çıkarı için birlik ve beraberliği sağlayın. Bağdat’ın zayıflığı bizim zararımızadır. Türkmenler Irak’ın bölünmesine karşıdır. Biz bölücü projeleri kabul etmeyeceğiz.”