Dünya Kıbrıs’ta incitmeyen tatbikat

Kıbrıs’ta incitmeyen tatbikat

17.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kıbrıs’ta incitmeyen tatbikat

Kıbrıs’ta incitmeyen tatbikat


Akay Cemal Lefkoşa


       Rum - Yunan ortak savunma doktrini çerçevesinde gerçekleştirilmekte olan "Toksotis - Vergina 2000" tatbikatları dün Kıbrıs'ın güney kesiminde başladı. Rum ordusu ile Yunan silahlı kuvvetleri arasındaki koordinasyonu geliştirmeyi amaçlayan tatbikat 2 gün sürecek ve tatbikata Yunan savaş uçakları ile savaş gemileri de katılacak.
       Rum ordusu kurmaylığı, tatbikatın Atina ve Lefkoşa askeri kurmaylıklarının hazırlığıyla operasyonel yeteneklerin ölçülmesi hedefiyle ifa edilmekte olduğunu belirtti.
       Tatbikata katılan Yunan F - 16 ve AY savaş uçakları dün sabah 8.30'dan öğleye kadar Güney Kıbrıs üzerinde ikişerli şekilde ve alçaktan 10 - 15 dakika uçarken, bugün de aynı saatlerde 3 - 4 çift uçağın uçuş yapacağı bildirildi.
       Rum askeri yetkililer, Yunan savaş uçaklarının her zaman olduğu gibi Kıbrıs'a en yakın hava alanlarından değil de, Yunanistan'daki farklı hava alanlarından kalktığını açıkladı.
       Rum Savunma Bakanı Sokratis Hasikos, tatbikatın iptali için hiçbir baskı yapılmadığını söyledi. Bakan, tatbikata katılan Yunan savaş uçaklarının ağırlıkla eğitim uçağı olduğunu ve Yunan pilotlarının uçaklar üzerinde, Rum personelin ise uçaksavar silahları üzerinde eğitim fırsatı bulacağını kaydetti.
       Bu arada Türk Genelkurmayı'nın daha önce şiddetle tepki gösterdiği Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'ne uçakların niye inmeyeceği sorusuna karşılık Hasikos, bunun medyayı ilgilendirmediği yanıtını verdi . Buna karşılık Yunan savaş uçaklarının Kıbrıs Rum Kesimi'nde en alçak uçuşu Baf Üssü üzerinde gerçekleştirdiği belirtildi.