Dünya Kıbrıs’ta liderler zeytin fidanı dikti

Kıbrıs’ta liderler zeytin fidanı dikti

15.10.2009 - 14:07 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs’ta liderler zeytin fidanı dikti

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 45. kez bir araya geldi.
Lefkoşa ara bölgedeki görüşmede, “federal yürütme” konusunun müzakeresine devam edilecek, ayrıca “yürütme” kapsamında bulunan “dış ilişkiler” konusu ele alınacak.
Rum tarafı dünkü görüşmede, “yürütme” konusunda, eski önerisini revize ederek, ancak özünü değiştirmeden öneri sunmuştu. Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum tarafının önerisiyle ilgili olarak, daha önceki önerilerin gözden geçirilmiş hali olduğunu belirterek, “Bazı endişelerimizi giderme yönünde adım attılar” demişti. Talat ayrıca, tüm önerilerinin masada olduğunu ve tartışacaklarını ifade ederek, “federal yürütme” konusunda varılacak anlaşmayla çözümün olup olamayacağının da daha net ortaya çıkacağını söylemişti. Görüşmeye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun da katılıyor.

Haberin Devamı

FİDAN DİKTİLER
Liderler görüşmenin sonunda, müzakerelerin yapıldığı BM binasının bahçesinde zeytin fidanı dikti.
Talat’ın diktiği fidana Hristofyas, Hristofyas’ın diktiği fidana da Talat toprak attı. Fidanlara suyu ise Zerihoun verdi.
Liderler fidan dikerken, liderlere destek için bölgede bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinden bazıları “Zeytin toplama mevsimi geldi, siz yeni zeytin dikiyorsunuz” diye seslendi.
Liderler, fidan dikiminden sonra açıklama yaptı.

LİDERLERE DESTEK
Bu arada 50 Kıbrıs Türk ve Rum sivil toplum örgütü adına hazırlanan ortak bildiri, görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lideri Hristofyas’a verildi.
Sivil toplum örgütleri, “birleşik Kıbrıs için çaba sarf eden liderlerin cesaret ve girişimlerini desteklediğini” belirtti.
Müzakerelerin yapıldığı binaya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, üzerinde “barış sürecine biz de katılıyoruz” ve örgütlerin isimlerinin yazılı olduğu pankart açtı.
“Devam etmekte olan görüşme sürecini sorgulayan bakış açıları ve genel endişeleri de göz önünde bulundurarak, liderlerimizden süreç hakkındaki gelişmeleri açık ve net bir şekilde toplumlara aktarmalarını rica ediyoruz” denilen ortak bildiride, toplumun, müzakereler hakkında bilgi sahibi olmasının, görüşme sürecine ve karar alma mekanizmalarına olumlu ve yapıcı bir şekilde yaklaşma fırsatı vereceği kaydedildi.
Ortak bildiride, “Sivil toplum, sürükleyici bir rol üstlenerek, görüşme sürecine katkı koymayı ve karar alma mekanizmalarına kenetlenmeyi hedeflemektedir. Böylelikle sivil toplum örgütleri iki toplumlu ve iki bölgeli bir federal Kıbrıs’a gidilirken, sürece ileriye doğru bir ivme kazandıracaktır” ifadesine yer verildi.
Ortak bildiri, Türkçe ve Rumca olarak basına da okundu.