17.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
ALMAN Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel, Alman basın mensupları için düzenlediği toplantıda Türkiye'nin AB kararlarının gözden geçirilmesi isteğiyle ilgili bir soru sorulması üzerine "AB bir muz cumhuriyeti değildir ki kararını sık sık değiştirsin. Biz Türkiye için ne istediğimizi açıkça söyledik ve bu makuldür. Tabi bu son söz değildir. Ancak beklemeliyiz. Türkiye önerimizi kabul etmelidir" diye konuştu. Kinkel, Kıbrıs'taki durumu "iki trenin birbirine hızla yaklaşmasına" benzeterek "çarpışmayı önlemeye çalışıyoruz" dedi.
Bu arada Türkiye'den aldığı kararları gözden geçirmesini isteyen AB'ye "siz kararınızı gözden geçirin" diye tepki veren Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e yanıt gelmekte gecikmedi. NATO zirvesi sırasında Milliyet'in sorularını yanıtlayan AB bakanları Türkiye'yle ilgili kararın alınması için çok uğraşıldığını, artık kararın gözden geçirilemeyeceğini söylediler.
Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine "AB Türkiye'nin kararını, Türkiye de AB'nin kararını gözden geçirin diyor, yorumunuz nedir" şeklindeki bir soruyu "İkisi de doğru. Ancak 15 ülkeden aldıkları kararı gözden geçirmelerini istemek biraz zordur. Çünkü bu kararı almak çok zaman aldı. Üzerinde çok uzun bir süre uğraştık" şeklinde yanıtladı. Fransa'nın tekliflerinin kabul edilmediğini ancak Fransa'nın tek başına AB'yi etkileyemeyeceğini belirten Vedrine, "Ancak Türkiye hayal kırıklığına uğramış olsa da, gene de Konferansa davet vardır. Biz Türkiye'nin herşeye rağmen daveti kabul etmesini öneriyoruz" dedi.
Kinkel de AB'nin aldığı kararları gözden geçiremeyeceğini belirtirken, "Biz 15'ler olarak bir karar aldık" dedi. Kinkel, "Ben Türkiye'deki infialin yatışması için beklememiz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de basındaki tepkinin yatışmasını beklemeliyiz. Ondan sonra Türkiye'nin tekrar konuyu düşünmesi gerekir" diye konuştu.
Kinkel bir soru üzerine çözüm olmadan Kıbrıs'ın AB'ye giremeyeceği yönündeki tutumunun sürdüğünü belirtirken, "Biz sadece Kıbrıs'taki müzakereye ve Türk-Yunan sorunlarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gerçi bu biraz güçleşti" dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos ise "Biz Türkiye'nin kararını gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin hayal kırıklığını anlıyoruz. Ancak beklentilerinizin gerçekle ilişkisi yoksa, hayalkırıklığı yaşanması normaldir" dedi. Pangalos Yunan basınında esen zafer havasıyla ilgili olarak ise "Hepsi olayı böyle görmedi. Zaten ben de basından sorumlu değilim ama bizim hükümet olarak böyle bir yaklaşımımız yok" dedi. Zirvede Türkiye'ye tam üyelik perspektifinin tanındığını belirten Pangalos "Türkiye'nin AB'ye girmesi en çok Yunanistan'ın yararınadır" dedi. Türkiye'nin artık AB'yle Yunan sorunlarını görüşmeyeceğinin hatırlatılması üzerine de Pangalos "İlla tüm sorunların AB aracılığıyla çözümlenmesi gerekmiyor. Sorunları kendi aramızda da çözeriz. Biz yetişkin ülkeleriz" dedi. Türkiye'nin toprak taleplerini Lahey'e götürmesi gerektiğini kaydeden Yunanlı bakan "Biz çok makuluz. Türkiye bu talebinden vazgeçsin bile demiyoruz. Divana götürsün diyoruz" diye konuştu. Pangalos bunları Türkiye'yle ikili planda görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine "hiç kimse egemen haklarını görüşmez. Ben Türkiye'ye tavşan adaları Yunandır diyor muyum" dedi.
İspanya Dışişleri Bakanı Abel Matutes de "ilişkilerin süreceğine yönelik umudum var zaten bunun için mekanizmalar da var" derken İtalyan Dışişleri Bakanı Lamberto Dini de "Avrupa Konferansına katılım şartlara bağlanıyor gibi bir yorum yapıldı. Ancak Türkiye'nin zaten Avrupa'da olduğu yönünde genel bir uzlaşma var" diye konuştu. Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesinde Türkiye'nin de ilerleme sağlanmadığını belirten Dini "ancak AB Türkiye'ye kapıları kapatmamıştır" dedi.