Dünya Kırmızı alarm! 'Kıyamet Buzulu' için çanlar çalıyor

Kırmızı alarm! 'Kıyamet Buzulu' için çanlar çalıyor

19.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu yıl 40 dereceyi aşan sıcak hava dalgasıyla erken karşılaşan Avrupa’da başta Fransa ve İspanya olmak üzere pek çok ülke kırmızı alarma geçti. Antarktika’daki “Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Thwaites Buzulu’nda yapılan son ölçümlerin buzulun 5 bin 500 yılda görülmeyen bir oranda eridiğini gösterdiğini açıkladı.

Kırmızı alarm Kıyamet Buzulu için çanlar çalıyor

DIŞ HABERLER - Avrupa’da sıcak hava dalgası nedeniyle İspanya ve Fransa’da sıcaklıklar 30 derecenin ortalarına ulaştı, çoğu bölgedeyse termometre 40 derecenin üstünü gördü. Güney Fransa’daki Montpellier kentinde hava sıcaklığı 44 dereceye ulaşırken, öğrenciler için “kırmızı alarm”verilerek okul çocuklarına evde kalmaları söylendi ve bakım evi sakinleri klimalı odalara yönlendirildi. Fransa’nın pek çok bölgesinde büyük açık hava etkinlikleri iptal edilirken, uzmanlar, başkent Paris’te sıcaklıkların 39 dereceyi görebileceğini ve kuraklıkların da orman yangını riskini artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Fransa Sağlık Bakanlığı, 75 yıl içinde “şimdiye kadar kaydedilen en erken sıcak hava dalgası” olarak nitelendirdiği sıcaklıklar nedeniyle hastanelerin kapasitesinin dolmaya yaklaştığını bildirdi. Bilbao kentinde hava sıcaklığının 46 dereceye ulaştığı İspanya’da da 16 bölgede çıkan orman yangını nedeniyle yüzlerce kişi evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. İspanya’da son 20 yılın en sıcak Haziran ayının yaşandığı açıklandı. İtalya’nın en büyük nehri olan Po’nun geniş kesimlerinde su o kadar düşük seviyeye ulaştı ki vatandaşlar, açığa çıkan kum tepelerinde yürüyebilir hale geldi ve savaş zamanı gemi enkazları ortaya çıktı.

Kırmızı alarm Kıyamet Buzulu için çanlar çalıyor

İNGİLTERE’DE BİLE 30 DERECEYİ AŞTI

İngiltere’de sıcaklıkların güney kentlerde 33 dereceye ulaşması beklenirken, başkent Londra için üçüncü seviye sıcaklık - sağlık alarmı verildi. İsviçre meteoroloji yetkilileri ülkede sıcaklıkların 30 derecenin üstünde olacağını belirtirken, kent ile kırsaldaki hava sıcaklığı arasındaki farkın 6 dereceye ulaştığını duyurdu. Belçika’da hava sıcaklığı 35 dereceye kadar yükselerek Haziran ayı için rekor kırıldı ve yetkililer ülkenin doğusunda hafta sonu turuncu kod alarma geçildiğini ilan etti.

Haberin Devamı

‘AVRUPA’YA YAYILACAK’

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (DMO), Kuzey Afrika’dan “alışılmadık derecede erken ve yoğun bir sıcak hava dalgasının”Avrupa’ya yayılacağını açıkladı. Açıklamada, “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak ısı dalgaları daha erken başlıyor ve ısıyı tutan sera gazlarının rekor yoğunlukları nedeniyle daha sık ve şiddetli hale geliyor. Bugün tanık olduğumuz şey, geleceğin bir öngörüsüdür” denildi.

Kırmızı alarm Kıyamet Buzulu için çanlar çalıyor

‘KIYAMET BUZULU’ İÇİN ÇANLAR ÇALIYOR

ABD’li ve İngiliz bilim insanları, Antarktika’daki “Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Thwaites Buzulu’nda yapılan son ölçümlerin buzulun 5 bin 500 yılda görülmeyen bir oranda eridiğini gösterdiğini açıkladı. Antarktika sahillerindeki deniz kabuklarını ve penguen kemiklerini inceleyen uzmanlar, bunların deniz seviyesinin üzerinde ne kadar süredir bulunduklarını tahmin etmek için radyokarbon tarihleme kullandı. Bunun sonucunda araştırmacılar, buzulların yakın zamana kadar nispeten istikrarlı olduğunu ve mevcut geri çekilme oranının son 30 yılda iki katından fazla arttığını gösterdiğini buldu.

Haberin Devamı

‘DENİZ TAŞACAK’

Uzmanlar, 192 bin km’lik büyüklükle Britanya ile aynı boyutta olan Thwaites Buzulu’nun gelecekteki birkaç yüzyılda deniz seviyesinin 11 metreye kadar yükselmesine neden olabileceği konusunda uyardı. Dr. Dylan Rood, “Bu hassas buzulda erime oranları hızlanıyor ve küresel deniz seviyesini yükseltiyor” dedi. Rood, erimesi durumunda küresel deniz seviyesini dev boyutta yükseltebilecek olan, Thwaites ve Pine Island buzullarına ev sahipliği yapan Batı Antarktika Buz Levhası’nın (WAIS) kalbinden gelen “hayati arterlerin” yırtıldığını gösterdiğini söyledi. Rood, “Kanamayı durdurmak için hâlâ geç değilse bu durumu acilen çözmemiz gerekiyor” dedi.

Kırmızı alarm Kıyamet Buzulu için çanlar çalıyor