Dünya Kırmızı halıda soyunarak Rusya'yı protesto etti

Kırmızı halıda soyunarak Rusya'yı protesto etti

21.05.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Sinemanın en prestijli festivali Cannes'da yıldızlar kırmızı halıda yürürken, bir katılımcı aniden üstündeki kıyafetleri yırtarak çıkardı. Protestocu, merdivenlerden inip kırmızı halının iki yanında bekleyen kameralara doğru 'Bize tecavüz etmeyi bırakın' diye bağırmaya başladı.

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Dünyaya diz çöktüren koronavirüs salgını sürerken 2020 yılında iptal edilen ve geçen yıl da dar kapsamlı düzenlenen sinemanın en prestijli festivali Cannes, 17 Mayıs tarihinde başladı.

Haberin Devamı

75'inci kez kapılarını açan Cannes Film Festivali'nde farklı ülkelerden 20 film büyük ödül için yarışıyor. Usta yönetmen David Cronenberg imzalı Geleceğin Suçları-Crimes of the Future filminin başrolünde Vigo Mortensen var.

Ülkesini terk eden Rus yönetmen Kirill Serebrennikov'un ünlü besteci Piotr Çaykovski ile karısı Antonina Miliyukova arasındaki aşk hikayesini anlatan 'Çaykovski'nin Karısı', Cannes'da seyirciyle buluşan bir diğer yapım.

Kısa bir süre önce Berlin Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü kazanan Claire Denis, 'Gündüz Yıldızları-Stars at Noon' filmi ile Altın Palmiye'ye uzanmayı umuyor. Avrupa sinemasının usta isimleri Dardenne Kardeşler ise, son filmleri ile Tori ve Lokita ile festivalde.

Haberin Devamı

James Gray, Hirokazu Kore-eda, Mario Martone, Cristian Mungiu, Ali Abbasi, Valeria Bruni Tedeschi, Arnaud Desplechin, Lukas Dhont, Ruben Östlund, Park Chan-Wook, Kelly Reichardt, Saeed Roustaee, Tarik Saleh ve Jerzy Skolimowski Altın Palmiye yarışındaki diğer yönetmenler.

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Jüri başkanlığını Fransız yönetmen Vincent Lindon'ın yaptığı festivalin başlamasıyla gözler kırmızı halıya çevrildi. Kırmızı halıda Julia Roberts, Julianne Moore, Marion Cotillard, Idris Elba, Jennifer Connelly, Tilda Swinton, Anne Hathaway, Casey Affleck, Elle Fanning ve Eva Longoria gibi yıldızlar yürüdü.

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Alessandra Ambrosio ve Adriana Lima gibi süpermodeller de yine kırmızı halıda boy gösteren isimler arasındaydı.

VÜCUDUNDA UKRAYNA BAYRAĞI VARDI

Festivale Rusya'nın Ukrayna'yı işgali damga vurdu. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Cannes'ın açılışı için sürpriz bir konuşma yaptı. Festival komitesi ise Rusya lideri Vladimir Putin'i destekleyen yönetmenleri Cannes'a çağırmadı.

Marion Cotillard ve Tilda Swinton'ın ilk kez göründüğü festivalin dördüncü gününde ise kırmızı halıda yürüyen bir konuk aniden bir protesto gösterisine girişti.

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Festival katılımcıları, George Miller'ın yönettiği ve bir bölümü İstanbul'da çekilen 'Three Thousand Years of Longing-Üç Bin Yıllık Özlem' filminin gösterimi için salona ilerliyordu.

Üstündeki kıyafetleri yırtarak çıkaran kadın protestocu, merdivenlerden inip kırmızı halının iki yanında bekleyen kameralara doğru 'Bize tecavüz etmeyi bırakın' diye bağırmaya başladı.

Haberin Devamı

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Vücudunu Ukrayna'nın bayrak renkleri mavi ve sarıya boyayan kadının, slogan attığı cümleyi de vücuduna yazdığı görüldü.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansının dünyaya servis ettiği fotoğraflardan birinde, protestocunun hemen arkasında Brezilyalı manken Alessandra Ambrosio'nun olduğu dikkat çekiyor.

Kırmızı halıda soyunarak Rusyayı protesto etti

Güvenlik görevlilerinin müdahalede bulunduğu gösterici, kırmızı halı dışına çıkarıldı.

FRANSIZ YÖNETMEN 'Z' FİLMİNİN ADINI DEĞİŞTİRMİŞTİ

Festivalin açılış filmi, ödüllü Fransız yönetmen Michel Hazanavicius'un yapımı 'Z' adlı yapımdı. Yönetmen Hazanavicius, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sembolü haline gelen 'Z' adını Ukrayna Film Enstitütüsü'nün talebiyle Nisan ayında değiştirdi.

Hazanavicius, komedi türündeki zombie filminin adını 'Coupé-Kes' olarak değiştirdiğini duyurdu. Filmin uluslararası sinemalardaki adı da Final Cut oldu.

Fransız yönetmen, "Filmimi, izleyenleri neşelendirmek için çektim ve hiçbir şekilde doğrudan ya da dolaylı olarak bu savaşla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bu yüzden filmin adını değiştirmekten ve böylelikle Ukrayna halkına desteğimi göstermekten memnunum" dedi.

Haberin Devamı

Michel Hazanavicius, Japon yönetmen Shinichirou Ueda'nın 2017 yapımı One Cut of the Dead adlı filmini yeniden çekmişti.

Hazanavicius'un 2011 yapımı The Artist'le (Oyuncu) En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülü bulunuyor.