Dünya Kol düğmelerinde çözülemeyen şifreler

Kol düğmelerinde çözülemeyen şifreler

17.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü İngiliz ajan karakteri “007 James Bond”ın yaratıcısı olan yazar Ian Fleming’in üzerinde kimsenin çözemediği şifreler bulunan kol düğmeleri, açık artırmayla satışa çıkarılıyor

Kol düğmelerinde çözülemeyen şifreler

DIŞ HABERLER - “İngiliz ajan 007” karakterini konu alan “James Bond” kitap serisinin yazarı Ian Fleming’in üzerinde gizli şifreleri bulunan kol düğmelerinin bir akrabası tarafından bu hafta açık artırmayla satılacağı açıklandı. İngiltere’nin Oxford kentinde Mallams Müzayede Evi tarafından satışa çıkarılacak olan kol düğmelerinin 800 ila 1.200 sterlin (10 bin ila 16 bin lira) arasında bir fiyat etiketine sahip olduğu belirtildi. Kol düğmelerinin arkasında “WUS”, “SIL”, “UDH” ve “NUF” kodlarının yazılı olduğu ifade edildi. Ayrıca, Fleming’in kitabından uyarlanan ilk Bond filmi olan “Dr. No”nun 1962’deki galasında, üzerinde hiç kimsenin kıramadığı kodların bulunduğu bu esrarengiz kol düğmelerini taktığı açıklandı.

Haberin Devamı

Kol düğmelerinde çözülemeyen şifreler

1964’te ölen ünlü İngiliz yazar Ian Fleming, aynı zamanda bir istihbarat görevlisi olduğu için şifrelerle mesaj alıp vermeyi çok iyi biliyordu.

Kendisi de casustu

Müzayede evi, sinemaya uyarlanarak efsaneleşen James Bond karakterinin stiline uygun bir kol düğmesi seçen Fleming’in gizemli aksesuarı için “Bu kol düğmeleri hevesli bir casus için kesinlikle mükemmel bir şifre kırma görevi” açıklamasında bulundu. Öte yandan, 2’nci Dünya Savaşı sırasında donanma istihbarat bölümünde çalışan ve bir dönem gazetecilik yapan Ian Fleming’in deneyimlerinin, İngiliz gizli servisi MI6’nin ajanı olan James Bond karakterine ilham kaynağı olduğu biliniyor. İlk Bond kitabı “Casino Royale”i 1953’te yayımlayan Fleming  toplam 12 Bond romanı, 2 kısa öykü ve daha sonra film, televizyon ve radyo için uyarlamalar yazdı. 1964 yılında ölen Fleming’in toplam 12 Bond kitabı ve 2 öyküsü dünya çapında 100 milyonun üzerinde satıldı.