Dünya Komşu Radev’i seçti

Komşu Radev’i seçti

22.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla Bulgaristan halkı dün ikinci kez sandık başına gitti. Katılımın oldukça düşük olduğu seçimi Cumhurbaşkanı Rumen Radev kazandı.

Komşu Radev’i seçti

 

Bulgaristan’da halk, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için dün sandık başına gitti. Katılımın oldukça düşük olduğu seçimi Cumhurbaşkanı Rumen Radev kazandı.

Haberin Devamı

Alphe Research şirketinin anketine göre; Cumhurbaşkanı Radev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İliyana Yotova ikilisi, oyların yüzde 63.9’unu, Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ve Albay Nevyana Miteva ikilisi de yüzde 33.1’ini aldı. Ülkede 6 milyon 660 bin kayıtlı seçmenden sadece 2.5 milyonu oy kullanırken, seçimdeki katılım oranı yüzde 33.7 düzeyinde kaldı. Türkiye’de kullanılan oy sayısı 23 bin dolaylarında oldu.

İlk turu 14 Kasım’da yapılan seçimde halk, Radev ve Yotova ikilisinin yanı sıra Sofya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anastas Gercikov ve Albay Nevyana Miteva ikilisi arasında tercih yapmıştı. Cumhurbaşkanlığı ile parlamento seçiminin birleştirildiği ilk tura katılım yüzde 40.23 düzeyindeydi. Ancak buna karşın, tabanı büyük ağırlıkla Türk Müslüman azınlığın oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Türkiye’den gelen oylarla Meclis’te üçüncü parti olmuştu.

Haberin Devamı

Öte yandan ilk tur sonrası Radev’in geçici teknokratlar hükümetinde İçişleri Bakanı olan Boyko Raşkov’un ortaya attığı, “Türkiye seçimde iç işlerimize karışıyor” şeklindeki suçlamaların ardından maskeli grupların başlattığı eylemler ikinci turda da sürdü. Türkiye karşıtı pankartlar açan bir grup maskeli, Kapıkule’nin karşısındaki Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı’nın önünde trafiği engellemeye çalıştı.