DünyaKore’de 57 yıl sonra bomba sesleri

Kore’de 57 yıl sonra bomba sesleri

24.11.2010 - 00:25 | Son Güncellenme:

Kuzey ve Güney Kore arasındaki tartışmalı sınır bölgesinde dün karşılıklı 130 top mermisi atıldı. G. Kore’nin iki askeri öldü, bir köy kül oldu. Kore Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük çatışmanın ardından BM acil toplanıyor

Kore’de 57 yıl sonra bomba sesleri

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında dün, tartışmalı deniz sınırı bölgesinde yaşanan çatışma savaş alarmına geçilmesine neden oldu. İki taraf da çatışmadan birbirini sorumlu tutarken, Güney Kore 2 askerinin öldüğünü, 19 kişinin de yaralandığını açıkladı. Kuzey’dense ölü ve yaralı olup olmadığıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
K. Kore dün yerel saatle 14.34’te (TSİ: 07.34) Sarı Deniz’deki Yeonpyeong Adası’nı topçu ateşine tutmaya başladı. Bunun üzerine G. Kore de karşı saldırıya geçerek Kuzey’i bombaladı ve savaş jetlerini adaya gönderdi. Kuzey’in top mermilerinden en az 50’si adaya isabet ederken, G. Kore de karşı tarafa 80 adet top mermisi fırlattı. Bir saat süren çatışmada, K. Kore’nin bombaları çoğunlukla adadaki G. Kore askeri üssüne düşerken, 60-70 kadar ev yandı. Adada yaşayan 1600 kişi tahliye edildi.

‘Tatbikat yapıyorduk’
Kuzey Kore’den yapılan açıklamada ise ilk ateşin karşı taraftan geldiği iddia edildi. Açıklamada “Güney Koreli düşmanlar, defalarca uyarmamıza rağmen Yeonpyeong Adası yakınlarında deniz sınırımıza top ateşi açarak pervasız bir askeri provokasyondu bulunmuştur. Güney Koreli düşmanlar deniz sınırımızı 0.001 milimetre bile aşsa, tereddüt etmeden acımasız askeri saldırılar düzenlemeye devam edeceğiz” denildi. Bu açıklamanın ardından Güney Kore ordusu, Yeonpyeong açıklarında “olağan tatbikatlar” yaptıklarını ancak Kuzey Kore’ye doğru atış yapılmadığını belirtti.

Dünya, Kuzey Kore’yi kınadı
Çatışmanın ardından uluslararası camiadan, Kuzey Kore’yi kınayan açıklamalar geldi. ABD, Kuzey Kore’nin “bu saldırgan eylemlere son vermesi” çağrısını yaparken, “Güney Kore’nin, bölgesel barış ve istikrarı korumaya kararlı olduklarını” belirtti. NATO da Kuzey Kore’yi kınadı. Avrupa Birliği, Rusya ve Çin ise itidal çağrısı yaptı. BM Güvenlik Konseyi’nin de 1-2 gün içinde acil toplantı yapmayı planladığı bildirildi.

Yeni lider hazırlığı mı?
Yeni gerilimin, 1953’te, bir barış anlaşması olmaksızın sona eren Kore Savaşı’nın ardından Kuzey ve Güney Kore arasında yaşanan en ciddi çatışmalardan biri olduğu belirtiliyor. Çatışmanın zamanlaması da özellikle dikkat çekiyor. Geçen hafta sonunda bir Amerikalı nükleer uzman, Kuzey Kore’nin modern bir uranyum zenginleştirme tesisine sahip olduğunu söylemişti. ABD de, bu gelişme üzerine Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili görüşmelerin devam edemeyeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Kore’de 57 yıl sonra bomba sesleri

Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginliğin ardından ordu en yüksek alarm seviyesine geçti. Halk olayı sokaklardaki ekranlardan endişe içinde izledi.

Kore’de komünizm üzerine anlaşmazlığa düşen tarafların çatıştığı Kore Savaşı 1953’te sona erdi. Ancak barış anlaşması imzalamayan iki ülke teknik olarak hâlâ savaşta ve sık sık gerginlik yaşıyorlar:

BARIŞ İMZALAMADILAR
Ocak 1968:
Kuzey Kore casusları G. Kore liderine suikast düzenlemek üzere Seul’e girdi. Casuslardan 28’i öldürüldü. Aynı ay, K. Kore, ABD’ye ait casus gemisi USS Pueblo’yu ele geçirdi ve mürettebatı esir tuttu.
Ağustos 1976: Kuzey Kore askerleri askerden arındırılmış bölgede bir ağacın budanmasıyla ilgili gerginlikte 2 Amerikan subayını baltayla öldürdü.
Ekim 1983: Myanmar’ı ziyaret eden üst düzey G. Kore heyetinden 17 kişi, K. Kore’nin bombalı saldırsınıda öldü.
Kasım 1987: Bağdat’tan Seul’e giden bir uçağa K. Koreli casusun yerleştirdiği bomba 115 kişiyi öldürdü.
Eylül 1996: Kuzey Kore’ye ait bir casus denizaltı Güney Kore’de karaya oturunca 24 mürettebatı öldürüldü.
Haziran 1999: Sarı Deniz’deki tartışmalı sınırda çıkan çatışmada 17-80 arası Kuzey Koreli denizci öldü.
Haziran 2002: Sarı Deniz’deki çatışmalarda 6 Güney, 13 Kuzey Koreli denizci öldü.
Mart 2010: G. Kore’ye ait savaş gemisinin, K. Kore’den atıldığı iddia edilen bir torpido yüzündeh batması sonucu 46 denizci öldü.

Haberin Devamı

KUZEY KORE
- 1.19 milyon asker.
- 4 bin 100 tank.
- 2 bin 500 zırhlı araç.
- 620 adet Sovyet yapımı MiG savaş uçağı.
- 71 denizaltı.
- 420 savaş gemisi.
- 6-8 nükleer silahı olabileceği tahmin ediliyor.

GÜNEY KORE
- 687 bin asker. (İlaveten 28 bin Amerikan askeri)
- 2 bin 750 tank.
- 2 bin 780 zırhlı araç.
- 490 savaş uçağı.
- 10-12 denizaltı.
- 140 savaş gemisi.

ÇİN
- 2.3 milyon asker.
- 72 savaş gemisi.
- 70 kadar denizaltı.
- 2 bin savaş uçağı.
- 186 nükleer savaş başlığı.

Kore’de 57 yıl sonra bomba sesleri

G. Kore lideri Lee Myung-bak kurmaylarıyla yeraltındaki bir savaş odasında acil toplantı yaptı.

DİP NOT
Kore Savaşı’nda 741 Türk askeri şehit olmuştu.

Kore’de 57 yıl sonra bomba sesleri