Dünya Koruma altındaki Freya’ya kıydılar!

Koruma altındaki Freya’ya kıydılar!

16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Norveç’te soyunun tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altında olan “Freya” adlı mors (deniz aygırı) “kamu güvenliğini tehlikeye attığı” gerekçesiyle öldürüldü.

Koruma altındaki Freya’ya kıydılar

Morslar diğer adıyla deniz aygırları, Kuzey Kutbu denizlerinde yaşayan bir memeli türü. Soylarının tükenme tehlikesi bulunduğu için de “koruma altında”lar! Norveç’te ise buna rağmen bir mors katledildi.

Haberin Devamı

Norveç’in başkenti Oslo’daki fiyordda bir aydır yaşayan dişi morsa, İskandinav mitolojisinde güzellik ve aşk tanrısı olan Freya’nın adı verilmişti. Zaman zaman teknelere çıkıp uykuya dalan 600 kiloluk Freya’yı görmek isteyenler bölgeye akın ediyordu. Morslar insanlara saldırmasa da nadiren kendilerini tehdit altında hissettiklerinde bir saldırı riski olabiliyor. Norveç Balıkçılık Müdürlüğü ise bir risk görmediği için geçen ay hayvanın Oslo’da kalabileceğini açıklamıştı.

Ancak iki hafta da her şey değişti! Norveç Balıkçılık Müdürlüğü, geçen hafta aralarında çocukların da bulunduğu onlarca kişinin Freya’nın çok yakınında çekilmiş bir fotoğrafını paylaştıktan sonra hayvanı uyutma kararı aldı. Ardından da türü koruma altında olan Freya öldürülerek yok edildi. Balıkçılık müdürlüğü başkanı Frank Bakke Jensen, kararın halk güvenliğine yönelik tehdit nedeniyle alındığını açıklarken şunları söyledi: “İncelemeler halkın deniz aygırından uzak durulması çağrısına uymadığını gösterdi. Bu yüzden halk güvenliğine yönelik tehdidin yüksek olduğu sonucuna vardık. Freya’nın fiyort dışına taşınması ihtimali de hayvanın iyiliği için gerçekleştirilmedi.”