DünyaKosova'ya tam teçhizatlı sahra bölüğü

Kosova'ya tam teçhizatlı sahra bölüğü

19.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kosova'ya tam teçhizatlı sahra bölüğü

Kosovaya tam teçhizatlı sahra bölüğü


Kosovalı göçmenlere yapılan insani yardımların koordinasyonu amacıyla kurulan NATO gücüne (AFOR) katılan Türk birliği Arnavutluk'ta göreve başladı.
Elbasan'daki Türk Kızılayı'na destek göreviyle Arnavutluk'a giden sahra hizmet bölüğü yedi subay, 15 astsubay, altı sivil memur, dokuz uzman çavuş ve 122 erden oluşturuldu.
Foça'dan yola çıkan Türk sahra birliğini Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Cumhurbaşkanı Recep Meydani ve Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Ahmet Ökçün karşıladı. Sadece koruma ve insani yardım işlevi görecek olan Türk birliğine Arnavutlar da sevgi gösterisi yaptı. Düzenlenen törende bir konuşma yapan Recep Meydani, Türkiye'nin mültecilere gösterdiği ilgi ve yardımlar için teşekkür etti.
Arnavutluk'ta kurulan Türk kampındaki göçmenlere yardım edecek olan toplam 159 kişilik Türk birliği şu teçhizatla donatıldı:
Dört ekmekçi kısmı, beş banyo ünitesi, iki çamaşır ünitesi, üç doktor, altı hemşire ve üç ambulanstan oluşan sıhhi tedavi ünitesi, 40 ton su tasfiye edebilecek ikmal ünitesi, 28 tekerlekli araç, 19 römork.

KKTC'de kolordu, Zenica'da tugay, İtalya'da filo

Arnavutluk'taki 'sahra hizmet bölüğü'nü dün göreve başlatan Türkiye, KKTC'den Bosna - Hersek'e, Gambia'dan Adriyatik'e uzanan bölgede asker bulunduruyor.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından adada asker bulunduran Türkiye, halen bir kolorduyla KKTC'deki varlığını sürdürüyor.
Kosova'dan önce, Bosna - Hersek'te yaşanan kanlı savaşı noktalayan Dayton Anlaşması'nın ardından, Türkiye bu bölgedeki Zenica'da oluşturulan 'barışı koruma gücü'ne bir tugayla katıldı.
Türkiye, dün konuşlanan 159 kişilik birliğinden önce de Arnavutluk'a asker gönderdi. Bu ülkedeki Paşa Limanı inşaatında görevli Türk firmalarını korumakla görevli 200 kişilik bölük halen Arnavutluk'ta görev yapıyor.
Kosova'ya barış sonrası yerleştirilmesi planlanan NATO gücünde de 'irtibat subayı' düzeyinde az sayıda Türk askeri bulunuyor.
Türkiye; Gambia, Azerbaycan ve Gürcistan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede, başta 'askeri eğitim' olmak üzere, çeşitli görevlerle asker bulunduruyor.
Türkiye, PKK'ya karşı operasyonlar için Kuzey Irak'a zaman zaman kara ve hava harekatları da düzenliyor.

82 yıl sonra yeniden...

Arnavutluk, 1447'de Osmanlı idaresini girdi. Bu topraklardaki Osmanlı hakimiyeti, ufak kesintilere rağmen 465 yıl sürdürdü. Balkan Savaşları ise, yarımadada Arnavutluk ile birlikte Osmanlı'nın elinde kalan son toprakların da artık yitirileceğinin habercisiydi. 1912'de Birinci Balkan Savaşı'nın Osmanlılar için ağır şartlarından biri de Arnavutluk'un bir prenslik olarak bağımsızlığını kazanmasıydı. 28 Kasım 1912'de Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan etmesiyle Osmanlı egemenliği sona erdi ve Osmanlı birlikleri, 465 yıl önce geldikleri bu topraklardan ayrıldı. Tarihçiler Osmanlıların Balkanlar'dan çekilmesini, bu imparatorluğun çöküşünün en büyük habercilerinden biri olarak tanımlıyor.