Dünya Kral ile Veliaht Prens arasında ‘taht krizi’ çıktı

Kral ile Veliaht Prens arasında ‘taht krizi’ çıktı

07.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiliz Guardian gazetesi, Suudi Arabistan’da son dönemde Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında önemli siyasi konularda görüş ayrılığı olduğuna dair işaretlerin arttığını yazdı.

Kral ile Veliaht Prens arasında ‘taht krizi’ çıktı

Haberde, Cemal Kaşıkçı cinayeti, Yemen’deki savaş, yönetim karşıtı protestolar gibi konularda ayrı düşen Suudi Arabistan Kralı ile Veliaht Prens’in ciddi bir kriz yaşadığı öne sürüldü. Guardian, adını açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, gerilimin asıl olarak 83 yaşındaki Kral Selman bin Abdulaziz’in geçen ay Mısır’a yaptığı ziyaret sırasında, danışmanları tarafından kendisine karşı bir girişim riski konusunda uyarılmasıyla arttığını belirtti.

Haberin Devamı

Gazeteye göre, Kral’ınyanındaki heyet o kadar kaygılandı ki, Mısır’daki mevcut güvenlik ekibi, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından özel olarak seçilen 30 sadık adamla değiştirildi. Gerilim özellikle Veliaht Prens’in ziyaret dönüşü Kral’ı karşılayan heyette yer almamasıyla gün yüzüne çıktı. Kral’ın Mısır seyahati boyunca onun yerine yönetime vekâlet eden Prens Selman’ın ilk kez babasının yerine kraliyet kararnamesi yayımlayarak yaptığı önemli atamalar da kriz yarattı. Selman, Kral’ın yokluğunda kardeşi Prens Halid bin Selman’ın yerine Prenses Rima’yı Suudi Arabistan’ın ilk kadın büyükelçisi olarak Washington’a atamıştı. Kral’ın gelişmeleri televizyondan öğrendiği ifade ediliyor.

Veliaht Prens’in Kâbe’nin çatısına çıkması sonrası din adamlarının bu ‘uygunsuz tavır’ nedeniyle Kral’a şikâyette bulunduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

La Scala’ya göz diktiler!

İtalya’nın Milano kentindeki ünlü La Scala Opera Evi’nin CEO’su Alexander Pereira’nın bütçe açıklarını kapatma çabasına Suudi yönetimini karıştırması olay çıkardı. Veliaht Prens Selman’ın Kültür Bakanı Bedr bin Ferhan’ın 5 yıllık yönetim kurulu üyeliği karşılığı 15 milyon dolar ödemeyi teklif ettiği belirtildi. Haber İtalyan siyasiler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.