Dünya Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

10.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere kraliyet ailesinin en yaşlı üyesi olan Kraliçe 2’nci Elizabeth’in eşi Prens Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti.

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Nevsal Elevli Londra

Haberin Devamı

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in eşi Prens Philip’in 99 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. 16 Şubat’ta enfeksiyon ve kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede 28 gün kalan Prens Philip’in, taburcu olduktan sonra tedavisine devam edilen Windsor Kalesi’nde öldüğü belirtildi. Sağlık sorunları nedeniyle 2017’de kraliyet görevlerinden çekilen Prens, 73 yıldır kraliçeyle evliydi. Böylece Prens Philip, İngiliz tarihinde hükümdarın en uzun süre hizmet veren eşi oldu. Prensin ölümünün duyurulmasının ardından İngiltere genelinde resmi kurumlarda bayrak yarıya indirildi. Philip’in ölümünün ardından birçok vatandaşın Buckingham Sarayı önüne çiçek bıraktı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’de ölüm haberini duyurmasının ardından ulusal marş ‘God Save the Queen’ çalındı. Westminster Kilisesi’nin çanları Philip için 99 kez çalındı.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

8 gün yas ilan edilecek

Kraliçe’nin 8 gün yas ilan ederek Prens Philip’in cenaze törenini planlayacağı bildirildi. Bu sürecin ardından Kraliçe’nin kamu görevlerine dönmeden önce 30 günlük Kraliyet Yasını takip edeceği ifade edildi. Philip’in ölümünün ardından ‘yaygara’ istememesi nedeniyle devlet cenazesi olmayacağı, Berkshire’daki Windsor Kalesi’nde bir kraliyet töreni cenazesi düzenleneceği bildirildi. Koronavirüs kısıtlamaları nedneiyle pek çok cenaze ritüelinin nasıl olacağı belirsizliğini korurken, başkent Londra’da bir askeri alayın hazırlanacağı düşünülüyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde Prens’in cenazesinin Londra’daki St James Sarayı’ndaki Chapel Royal’e taşınmasının ardından Windsor Kalesi’nde Frogmore Bahçeleri’ne gömülmesi bekleniyor.

Harry İngiltere’ye dönecek mi?

Kraliyet ailesinden ayrılan Prens Harry ile eşi Meghan Markle’ın geçtiğimiz günlerde Oprah Winfrey’e verdikleri röportajlarında sarayı ırkçılıkla suçladıktan sonra çıkan krizin ardından Prens Philip’in cenazesine gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. İngiliz ‘Daily Mail’ gazetesine konuşan çifte yakın bir kaynak, Prens Harry’nin bu zorlu zamanda ailesinin yanında olmak için ABD’den İngiltere’ye döneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Türk-Yunan savaşının ardından kaçtılar

Yunanistan’ın Korfu adasında doğan Philip, Yunanistan Prensiydi ancak ailesinde Yunan yoktu. Philip’in Yunan ordusundaki babası Yunan ve Danimarka Prensi Andrew, 1919-1922 Yunan-Türk Savaşı sırasında bir emre itaatsizlik ettiği ve süvari alayıyla görevinden ayrıldığı iddiasıyla vatana ihanetle suçlandı. Philip’in babası, 1922’deki askeri darbeden sonra devrimci mahkeme tarafından Yunanistan’dan sürüldü; aile 1922’de Korfu’dan kaçıp Almanya ve İskoçya’da akrabaları yanında travmatik bir hayat yaşadı.

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Hayatı boyunca geri plandaydı

Prens Philip, Prenses Elizabeth ile kraliçe olmadan beş yıl önce 1947 yılında evlendi, en uzun süreli kraliyet eşi oldu. Elizabeth’in 1952’de tahta çıkmasından bu yana 22.219 kamu görevi gerçekleştiren Prens Philip, evliliğin ardından Kraliyet Donanması’ndaki çok sevdiği askerlik kariyerine veda etmek zorunda kaldı. Kraliyet kurallarınca çocuklarına kendisininki yerine hükümdar olan eşinin soyadı verilen Prens, hayatı boyunca arka planda kaldı. Kraliçe Elizabeth, pek çok kez fedakarlığı ve hoşgörüsü konusunda Philip’e övgülerde bulunsa da bazı dönemlerde Prens’in adı aldatma iddialarıyla da anıldı. Gafları ve esprili kişiliğiyle bilinen Prens Philip, bazı kişilerce kibirli, kaba ve duyarsız görülürken, Kraliçe İkinci Elizabeth’e verdiği kararlı ve sürekli destek nedeniyle geniş çevrelerin saygısını kazandı.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Marmaris’te su kayağı

Prens Philip, Ağustos 1951’de Akdeniz Filosunun yaz seferi sırasında Marmaris’te su kayağı yaparken görülüyor. Bu Prens’in komutasında olduğu tek gemi olan HMS Magpie ile İngiltere’ye dönmeden önce yaptığı son seferdi.

Kraliçe’nin 73 yıllık gölgesiydi

Dünyadan taziye mesajları

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Prens Philip’in ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, “sayısız insanın hayatını şekillendiren ve ilham veren olağanüstü yaşamı için tüm ulus adına Dük’e başsağlığı ve şükranlarını sunduğunu” söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Prens Philip’in vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı. Erdoğan, “Kraliyet ailesinin ve Birleşik Krallık halkının üzüntüsünü paylaşıyorum” dedi. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Hollanda, İsrail, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok dünya lideri de Prens Philip için başsağlığı mesajı yayımladı.