Dünya Küçük kasabadan dünya sahnesine

Küçük kasabadan dünya sahnesine

28.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

11 Grammy ödülü olan, rekorlara doymayan ABD'li şarkıcı Taylor Swift, her geçen gün parlayan yıldızıyla gençlere ve kadınlara ilham kaynağı oluyor. Müziğin zirvesinde olması da boşuna değil Taylor Swift'in. Öyle duygu tutumlusu biri ki biten aşklarını da kalbinin çöplüğüne atmayıp şarkı sözüne dönüştürüyor

Küçük kasabadan dünya sahnesine

Pelin Aykın -  Çok sayıda Grammy Ödülü ve rekorun sahibi olan şarkıcı - söz yazarı Taylor Swift, country-pop yıldızı olarak pek çok gencin hayalini yaşıyor. Küçük bir kasabada doğan Swift, şimdiki neslin country müziğini algılama biçimini değiştirdi. İlk albümünü yayınladığında sadece 16 yaşında olan Swift, her albümün çıkışıyla farklı bir rekor kırıyor. Başarılarıyla pek çok kişiye ilham kaynağı olan ve kendisine savaş ilan eden rakipleriyle “barışçıl bir şekilde” mücadele eden şarkıcı, kurtlar sofrası olarak bilinen müzik sektöründe “güçlü kadın” duruşuyla da örnek gösteriliyor.

Haberin Devamı

Taylor Swift, 13 Aralık 1989'da ABD'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Reading kasabasında, borsacı bir baba ve ev hanımı annenin kızı olarak dünyaya geldi. Swift, Wyomissing kentine taşındıktan sonra Youth Theatre Academy prodüksiyonlarına katıldı, oyunculuk ve vokal dersleri için sık sık New York'a gitti. Bir bilgisayar tamircisinin 12 yaşındayken kendisine gitar çalmayı öğretmesi, ilk şarkısı “Lucky You”yu yazması için ilham verdi.

Ailesi destekledi

Swift çocukken Shania Twain ve Dixie Chicks'e özenerek country müziği yapmaya karar verdi. Rol modeliyse, zamanının en iyi opera sanatçılarından olan büyükannesi Majorie Finlay'di. Swift, bir şiir yarışmasında ödül almasının ardından, söz yazma yeteneğini gören annesinin yardımıyla 12 yaşındayken “Abercrombie & Fitch”in “Yükselen Yıldızlar” kampanyasına katıldı. Daha sonra annesiyle birlikte country müziğin merkezi Nashville'a gitti. Country şarkıları söylediği demoları Nashville'deki plak şirketlerine beğendiremeyince kendi parçalarıyla özgün olması gerektiğini anladı. Pensilvanya'daki bir basketbol maçında ABD ulusal marşını söyleyerek 20 bin seyirciyi büyüledi. “RCA Records” için yapılan bir deneme kaydında özgün parçalar seslendiren 8. sınıf öğrencisi Swift, sanatçı gelişim anlaşmasına imza attı ve Nashville'e sık sık gitme fırsatı yakaladı. 14 yaşındayken babası, kızının kariyerine yardımcı olması için Nashville'de çalışmaya karar verdi. Nashville'de canlı müzik yapılan mekânlarda çıkmaya başlayan Swift, 2005'te bir kafede sahne alırken “Dreamworks Records”ta çalıştı.

Haberin Devamı

Şanslı başlangıç

O dönemde kendi plak şirketi “Big Machine Records”u kurmaya hazırlanan Scott Borchetta'nın dikkatini çeken Swift, şirketin ilk sanatçısı oldu ve 2006'da adını taşıyan ilk albümünü çıkardı. Albüm, “Billboard” listesinde 5'inci sırada yer aldı ve şarkıları 157 haftadan uzun süre listede kaldı. 16 yaşındaki Swift, gençlerin marşı haline gelen “Our Song” ve “Teardrops on My Guitar” gibi şarkılarla kariyerine iyi bir başlangıç yaptı. Ertesi yıl, 2007'de “Sounds of the Season: The Taylor Swift Holiday Collection” adlı bir Noel albümü ve 2008'de de “Beautiful Eyes” adlı bir “uzunçalar” yayınlayan şarkıcı, kısa süre sonra “Cover Girl”, “Sony Electronics” ve “Diet Coke” gibi büyük markaların elçisi oldu. Kısa sürede marka haline gelen Taylor, kendi parfüm serisini piyasaya sürdü. 2008'de çıkardığı ikinci albümü “Fearless” 2009’un en çok satan albümü oldu. Bu albümdeki “Love Story” ve “You Belong with Me” adlı parçalar listelerde üst sıralarda yer alarak Swift2e dünya çapında ün kazandırdı. 2010'da “Speak Now”, 20122de “Red” ve 2014’te “1989” albümleri şarkıcıyı, country-pop müziğinin zirvesine taşıdı.

Haberin Devamı

Cinsel taciz davası açtı

31 yaşındaki Taylor Swift, 2013 yılında kendisine eliyle tacizde bulunmakla suçladığı radyocu David Mueller hakkında 2017’de dava açtı. Suçlama nedeniyle işini kaybeden Mueller de yalan söylediği gerekçesiyle Swift’i dava etti. Kısa bir süre sonra da Swift, sembolik olarak 1 dolarlık bir cinsel saldırı karşı davası açtı. Mahkeme jürisi Mueller’in suçlamalarını reddetti ve Swift davayı kazandı. Swift, kararın ardından yaptığı açıklamada “Hayatta, böyle bir davada kendimi savunmanın muazzam maliyetini üstlenebildiğimi ve bu konuda ayrıcalıklı olduğumu kabul ediyorum. Umudum, sesini duyurması gerekenlere yardım etmektir. Bu nedenle yakın gelecekte cinsel saldırı mağdurlarının kendilerini savunmalarına yardımcı olan birden fazla kuruluşa bağış yapacağım” dedi.

Haberin Devamı

Telif hakları izinsiz satıldı

Taylor Swift, 16 yaşındayken çalıştığı ve anlaşma gereği ilk 6 albümünün teliflerine sahip olan “Big Machine Records” şirketini 2019’da ünlü menajer Scooter Braun’un satın almasıyla haklarını kaybetti. Bunun üzerine bir açıklama yayınlayan Swift, kendisinden izin alınmadan yapılan satışı zorbalık olarak nitelendirerek “Scooter, satın alma fırsatı verilmeden hayatımın işini elimden aldı. Aslında, müzikal mirasım onu yok etmeye çalışan birinin ellerinde” dedi. Swift, albüm kataloğunun sanatsal ve finansal kontrolünü tekrar kazanmak için 2020 itibarıyla eski albümlerini yeniden kaydedeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Aşk hayatını şarkı yapıyor

Taylor Swift, oyuncular Taylor Lautner, Tom Hiddleston, Jake Gyllenhall; müzisyenler Harry Styles, John Mayer, Calvin Harris ve Joe Jonas ile aşk yaşadı. ABD’nin eski bakanlarından Robert Kennedy’nin torunu Conor ile de ilişki yaşayan Swift, aşk hayatını şarkılarına da yansıtıyor. Swift’in “Forever & Always” adlı şarkısının Jonas hakkında olduğu biliniyor. “All Too Well” şarkısını da Gyllenhall’a ithafen yazan Swift, 2016’dan beri İngiliz aktör Joe Alwyn ile birlikte. Swift’in “Gorgeous” ve “Call It What You Want” şarkılarını da Alwyn için yazdığı belirtiliyor. Katy Perry ile olan rekabeti bir dönem savaşa dönüşen Swift,

çatışmalar ve misillemelerden de kaçınmıyor. Öyle ki TV yıldızı Kim Kardashian ve eşi, rap şarkıcısı Kanye West ile de polemiğe girmişti. Swift, 2016’da Grammy Ödülleri’nde sahnede “Etrafta başarınıza engel olmaya çalışan bir sürü insan var. Onları engellemenin en güzel yolu, işinize bakmak” diyerek West’e mesaj gönderdi. Kardashian, aynı yıl şarkıcıyı Twitter’da “Yılan” olarak adlandırdı. West, 2016’da yayınladığı “Famous” şarkısında hakaret ettiği Swift’i klibinde bir dijital programla çıplak gösterdi. Swift ise 2017’de “Reputation” albümünün tanıtımında yılan simgesini kullanarak kendince cevap verdi.

Küçük kasabadan dünya sahnesine

Rekorlarla dolu kariyer

Taylor Swift, 2010'da “Speak Now” albümüyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Albüm, “bir kadın sanatçının en hızlı satan dijital albümü” unvanını aldı. Albümden 10 şarkıyla “Billboard Hot 100”de yer alan ilk kadın sanatçı oldu. ABD'de de 4 albümü bir haftada bir milyon kopya satan ilk kişi de yine Taylor’dı. Swift, 2019'da “Fearless” albümüyle “Yılın Albümü” dalında Grammy Ödülü’nü kazanan en genç müzisyen unvanını elde etti. Şarkılarının çoğunu kendisi yazan şarkıcı, pandemide de çalıştı. 2020’de “Folklore” ve “Evermore” adlı iki albüm çıkardı. 2021’de 63. Grammy Ödülleri’nde “Folklore” ile “Yılın Albümü” ödülünü kazandı. Swift, 11 Grammy, 1 Emmy, 1 Billboard, 12 Country Müzik Ödülü’nün sahibi. Ödül konusunda bir rekortmen. 

En çok kazanan ünlü

“Time” dergisinin “En Etkili 100 Kişi” listesine de giren şarkıcı, Forbes dergisinin “Müzikte En Çok Kazanan Kadınlar” (2011-2015) ve “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” (2015) listelerinde de kendine yer buldu . Swift, 2012’de 57 milyon dolarlık kazancıyla rakiplerini geride bıraktı. Toplam 50 milyon albüm satışı ve 150 milyon tek dijital indirmesiyle çok satan şarkıcılardan biri olan Swift'in 5 konser turnesinin her biri 100 milyon dolardan fazla kazandı. “21. yüzyılda çıkış yapan en iyi sanatçı” da seçilen Taylor, 9 albümüyle müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı. Üstelik “En İyi 100 Söz Yazarı” arasında da yer aldı.

 

 

 

 

Yazarlar