Dünya Kuraklık yine tarihi ortaya çıkardı: Binlerce yıllık kaya resimleri keşfi

Kuraklık yine tarihi ortaya çıkardı: Binlerce yıllık kaya resimleri keşfi

26.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şiddetli kuraklık nedeniyle su seviyesindeki rekor düşüş, Amazon Nehri’nde tarih ya da sömürge öncesi dönemden kalma olduğunu düşünülen kayalara oyulmuş insan yüzü resimlerini açığa çıkardı.

Kuraklık yine tarihi ortaya çıkardı: Binlerce yıllık kaya resimleri keşfi

Küresel ısınma ve iklim krizi etkisiyle dünyada görülen aşırı hava olayları farklı bölgelerde birçok arkeolojik kalıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor. Aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan gemi batıkları, cansız bedenler, hayalet köyler, dinozor izleri, süs bahçeleri ve antik şehirlere gibi kalıntılara yenisi eklendi.

Haberin Devamı

Artık daha görünür

Brezilya’da bir süredir devam eden şiddetli kuraklık, bugüne kadar sular altında kalan çizimlerin kolaylıkla fark edilebilecek hale gelmesine neden oldu. Yeni keşif Brezilya’nın kuzeyindeki Manaus kentinde yapıldı. Bu çizimlerin bazıları 2010’da etkili olan kuraklık sırasında arkeologlar tarafından görülmüştü ancak uzmanlar bu kez daha fazla çeşitte çizim keşfettiklerini duyurdu. Kayalara oyulmuş yüzler Rio Negro ve Solimoes nehirlerinin Amazon’a döküldüğü Ponta das Lajes diye bilinen kıyı şeridinde yer alıyor. Amazon’un önemli bir kolu olan Negro Nehri üzerindeki gravürlerin çoğu yüz ifadelerinden oluşuyor; bazıları gülümsüyor, bazıları ise sert bir ifadeye sahip.

Kuraklık yine tarihi ortaya çıkardı: Binlerce yıllık kaya resimleri keşfi

Çizimlerin bazılarındaki yüzler kare, bazılarındaysa oval. Bazıları gülümsüyor bazıları sert ifadelere sahip.

Haberin Devamı

Tam tarihlendirilemedi

Gravürler tarih öncesi ya da sömürge öncesi dönemden kalma olduğunu belirten Arkeolog Jaime de Santana Oliveira, “Onları tam olarak tarihlendiremiyoruz, ancak bölgedeki insan yerleşimine ilişkin kanıtlara dayanarak bunların yaklaşık 1000 ila 2000 yaşında olduklarına inanıyoruz” dedi.

Yazarlar