Dünya Kuzey Kore'nin nükleer denemesi 5,3 büyüklüğünde depreme yol açtı

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi 5,3 büyüklüğünde depreme yol açtı

09.09.2016 - 11:14 | Son Güncellenme:

Cuma sabahı gerçekleşen beşinci ve en büyük nükleer deneme sonrasında bölge sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, dünyadaki tüm büyük medya organları tarafından son dakika olarak duyurulan gelişme sırasında bir patlamanın kaydedildiğini bildiriyor. Pyongyang yönetimi, saatler sonra nükleer denemenin başarılı olduğunu duyurdu.

Kuzey Korenin nükleer denemesi 5,3 büyüklüğünde depreme yol açtı

Kuzey Kore'nin şimdiye kadar yaptığı en büyük nükleer deneme, 5,3 büyüklüğünde deprem meydana getirdi. Güney Kore, beşinci nükleer denemenin Pyongyang yönetiminin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük test olduğunu duyurdu. Denemenin ardından ülkenin kuzeydoğusunda kaydedilen deprem, 10 kilometre derinlikte meydana geldi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, Punggye-ri nükleer deneme sahasının yanında depremle birlikte bir de patlama gerçekleştiğini aktarıyor.

Haberin Devamı

Son uydu görüntüleri, Punggye-ri'deki hareketlilikte artış olduğunu gösteriyordu. Haber üzerine Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Laos'taki Günedoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) zirvesinden ayrılıp ülkeye döndü.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye denemeyi 'K.Kore lideri Kim Jong-un'un manyakça umursamazlığını gösteren ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem' olarak niteledi. Park, denemenin uluslararası topluma büyük bir meydan okuma olduğunu ve K.Kore'nin bunun sonucunda sadece daha çok yaptırımla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Seul yönetimi, son denemenin Ocak ayındaki nükleer testin iki katı gücünde olduğunu tahmin ediyor.

SAATLER SONRA DOĞRULADI

Denemeden sonra saatlerce sessiz kalan Pyongyang, yaptığı açıklamada beşinci nükleer denemenin başarılı olduğunu ilan etti. K. Kore'den gelen açıklamalar ve patlamanın şiddeti, ülkenin kullanılabilir bir nükleer silah yapmış olabileceğine dair endişeleri artırdı.

Haberin Devamı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'den de "Kuzey Kore'nin nükleer denemesi kesinlikle kabul edilemez" açıklaması geldi. Tokyo yönetimi, radyasyon ölçümü için bölgeye uçak yolladı.

Kuzey Korenin nükleer denemesi 5,3 büyüklüğünde depreme yol açtı

OBAMA: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK

ABD Başkanı Barack Obama da deneme sonrasında açıklama yaptı. Obama, Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesiyle ilgili Güney Kore ve Japonya'ya bir kez daha güvence verdi ve Pyongyang'ın eylemlerinin karşılıksız kalmayacağını vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda ayrı ayrı görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, "Başkan, ABD'nin, Asya'da ve dünya genelindeki müttefiklerimizin güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını bir kez daha teyit etti" ifadesine yer verildi.

Ayrıca Obama, Kuzey Kore'nin provokatif eylemlerine karşı ciddi adımların atılması için ABD'nin müttefik ve ortaklarlarıyla iş birliği halinde çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Bugün Ulusal Gün'ü kutlayan Kuzey Kore'de, rejim sıklıkla halkı etkilemek için askeri gösterilere imza atıyor.

Daha önce de aynı bölgede ikisi 6 Ocak'ta 5,1 ve 14 Mart'ta 3,1 büyüklüklerinde olmak üzere daha önce de depremler olmuştu.

Haberin Devamı

Kuzey Kore, hidrojen bombası test ettiğini savunuyor ancak birçok analist bu açıklamadan kuşku duyuyor.