Dünya Lavrov: Suriye’nin kuzeyi rejim kontrolünde olmalı

Lavrov: Suriye’nin kuzeyi rejim kontrolünde olmalı

17.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin çekilmesinin ardından Suriye’nin geleceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Lavrov: Suriye’nin kuzeyi rejim kontrolünde olmalı

Lavrov Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’nin kuzeyinin rejimin kontrolü altında olması gerektiğini söyledi. Lavrov, “Suriye’deki Kürtlerin geleceği rejim kontrolünde güvence altına alınabilir” derken, Moskova yönetiminin Kürtler ile Suriye hükümeti arasında şu anda yürütülen temasları desteklediğini de ifade etti. Lavrov, “Suriye’de ABD’ye ait olan silahlar, bölgeler ve askeri tesisler, ABD’li askerlerin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin, ordusunun ve Suriye’deki idari yapıların kontrolü altına girmeli. Bununla birlikte Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gündem İdlib

Lavrov konuşmasında İdlib’deki duruma da değindi. Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 23 Ocak’ta yapacakları zirvede ana gündem maddesinin İdlib’deki durum ile iki ülke arasındaki İdlib anlaşmasının gidişatı olacağını söyledi. Şu anda terörün ana odağının El Nusra’nın neredeyse tüm militanları kendi bünyesine dahil ettiği İdlib bölgesi olduğunu kaydeden Lavrov, “Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib’le ilgili mutabakatların hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Ancak bu mutabakatlar, silahsızlandırılmış bölge de dahil İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinden hem Suriye ordusunun mevzilerine ve sivil hedeflere hem de Rusya’nın Hmeymim üssüne saldıran teröristlere tam özgürlük verilmesi anlamına gelmiyor. Dolayısıyla Putin ve Erdoğan’ın ana gündem maddesi İdlib’deki durum olacak” ifadelerini kullandı. Lavrov, tampon bölge planlarına ilişkin olarak, “Kuşkusuz Türkiye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin tümünün güvenlik çıkarları, varacağımız anlaşmaların birer parçası olacak” dedi.