Dünya Lokmacı sürprizi

Lokmacı sürprizi

12.04.2008 - 00:52 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kısa süre önce açılan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı’ndan Güney’e geçerek Rum Kesimi’ne tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Rum polisi, Talat’ı işleme tabi tutmadı

Lokmacı sürprizi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3 Nisan’da halkın geçişine açılan Lokmacı Kapısı’ndan Güney Kıbrıs’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Lokmacı’nın Rum tarafında kalan “Uzun Yol”da yürüyüş yapan Talat, Rum esnafla sohbet etti, dondurma yedi, alışveriş yaptı.
Talat, böylece 2001’de Rum Kesimi’ne giden eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ardından Güney Kıbrıs’a geçen ikinci lider oldu. KKTC Cumhurbaşkanı’na, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Sarıca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca ve Özel Kalem Müdürü Asım Akansoy eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Talat’ın programında yer almayan ziyareti, sabah saatlerinde önce BM’ye daha sonra Rum polisine bildirildi. Ardından Cumhurbaşkanlığı, “Talat’ın Güney Kıbrıs’a geçeceğini” duyurdu. Lokmacı’nın Kuzey ve Güney taraflarında geniş güvenlik önlemleri alındı. Talat, ilk olarak Kuzey tarafta kalan Arasta bölgesinde yürüyüp Kıbrıslı Türk esnafla sohbet etti. Burada esnafın sorunlarını dinleyen Talat, kapının açılmasıyla birlikte bölgede yaşanan hareketliliği yakından izleme fırsatı buldu.

Hristofyas devrede
Türk kontrol bölgesinden herhangi bir işlem yaptırmadan Yeşil Hat üzerinden yürüyerek Rum Kesimi’ne geçen Talat, Rum lider Dimitris Hristofyas’ın daha önceden verdiği talimat üzerine Rum polisi tarafından da bir işleme tabi tutulmadı. KKTC lideri, Rum esnafın büyük ilgisiyle karşılaştı. Esnafla selamlaşan ve sohbet eden Talat, Kıbrıs meselesinin çözülüp çözülmeyeceği ile ilgili sorulara karşılık Rumlara umut mesajları verdi.
Cumhurbaşkanı Talat, Rum tarafının popüler dondurmacısı Hereklas’ta 3 top vanilyalı dondurma yedi. Eskiden de Hereklas’a gelerek dondurma yediğini anlatan Talat, “Çocukluğumda ben bu dondurmacıya çok gelip giderdim. Şimdiki ortamda da denemek istedim” dedi.
Rum gazetecilerin Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaret öncesinde Hristofyas’ı beraber yürümeye davet edip etmediği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Talat, “Şu anda davet etmedim, ancak bir dahaki gelişimde davet edeceğim” diye cevap verdi.

Beatles CD’si aldı
Rum çarşısında alışveriş yapan Talat, bir müzik mağazasında Beatles’ın, Yunan sanatçı Mikis Teodorakis’in ve Rembetiko’nun CD’lerini aldı.
Rum tarafındaki gezisini tamamladıktan sonra Kuzey’e dönen Talat, burada gazetecilerle yemek yedi.
İlk kez Denktaş geçmişti
Diplomatik çevreler, Talat’ın sürpriz bir kararla Lokmacı’dan Güney Kıbrıs’a geçmesini, “Doğrudan Rum halkına, barış ve çözüm istediği mesajını vermeyi amaçlayan bir ziyaret” olarak değerlendiriyor.
Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 29 Aralık 2001’de dönemin Rum lideri Glafkos Klerides’in Güney Kıbrıs’taki konutuna geçerek akşam yemeği yemişti.