Dünya Macron geri adım atmıyor

Macron geri adım atmıyor

03.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fransa’da hükümetin, “Sarı Yelekliler”in eylemleri nedeniyle, geçen yıl kaldırdığı “Olağanüstü Hal” uygulamasını geri getirmeyi de düşünebileceği haber veriliyor. Cumhurbaşkanı Macron kurmaylarına diyalog ve ek güvenlik önlemleri için emir verdi.

Macron geri adım atmıyor

Fransa’nın, 2015 yılında Paris saldırıları nedeniyle getirdiği ve iki yıl sonra Kasım 2017’de kaldırdığı olağanüstü hali (OHAL) geri getirebileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Hükümet sözcüsü Benjamin Griveaux tarafından yapılan açıklamada, üç haftadır başkent Paris’te “Sarı Yelekliler” tarafından yürütülen gösterilerin, güvenlik güçleriyle çatışmaya dönmesi ve kamu mallarına
yönelik saldırılar nedeniyle OHAL ihtimalinin belirdiği belirtildi. Ancak kurmaylarıyla Arjantin dönüşü acilen toplantı yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bu ihtimalden söz etmediği, buna karşılık güvenlik birimlerine muhtemel yeni gösteriler için hazır olmaları emri verdiği belirtiliyor. Bununla birlikte Macron’un, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castaner’e, siyasi liderler ve göstericilerle diyaloğa girmelerini istediği kaydedildi. İçişleri Bakanı’nın, parlamentoda salı günü protestolara ilişkin kurulan komisyona bilgi vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ateş püskürdü

Macron, ülkeye dönüşünden önce sosyal medya hesabından Paris’te yaşananların meşru bir öfkenin barışçıl bir ifadesi olmadığını vurguladı, hiçbir şeyin polise yönelik saldırıya, iş yerlerinin yağmalanmasına, kamu ve özel binaların yakılmasına, yoldan geçen insanlar ve gazetecilerin tehditlere maruz kalmalarına ve Zafer Takı’nın tahrip edilmesine gerekçe olmadığını belirtti.

İki ülkede daha

“Bu şiddetin failleri değişim istemiyor, iyileştirme istemiyorlar, kaos istiyorlar” diyen Macron, “Savundukları davaya ihanet ediyorlar. Kimlikleri tespit edilip adalet tarafından yargılanacaklar... Protestoya her zaman saygı duyarım, muhalifleri her zaman dinleyebilirim ancak şiddeti hiçbir zaman kabul edemem” ifadesini kullandı.

Geçen cumartesi yapılan gösterilerde, eylemcilerin Paris sokaklarında çok sayıda aracı ateşe verdiği ve 412 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, çatışmalarda 23’ü güvenlik gücü olmak üzere 133 kişi de yaralanmıştı. Sarı Yelekliler, akaryakıt fiyatlarına zam yapılmamasının yanı sıra vergi indirimi, asgari ücret ile emekli maaşlarının artırılmasını talep ediyor. Eylemler Brüksel ve Hollanda’ya da sıçramıştı.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa’ya seyahat edecek olan Türk vatandaşlarını Paris başta olmak üzere şehirlerin gösteri alanlarından uzak durmaları ve şehirlerarası yollarda tedbirli olmaları konusunda uyardı.